De ce va fi nevoie pentru adaptarea la schimbarea climatica?

Share Button

Pentru ca schimbarea climatica este o problema de anvergura foarte mare, e foarte dificil ca ea sa fie rezolvata individual, insa exista un rol potential al guvernelor in aceste demersuri.

Schimbarea climatica a devenit extrem de politizata, mai ales in ultimele cateva decenii; cu toate acestea, cooperarea ramane un mod eficient de a ne organiza pentru a aborda aceasta problema la nivel global. Dincolo de coordonarea cetatenilor unei tari, putem vorbi despre extinderea la nivel de cooperare internationala pentru atingerea unor obiective comune. Colaborarea internationala de acest nivel a condus la Protocolul Kyoto din 1997 si la Acordul de la Paris din 2015.

Oamenii de stiinta joaca si ei un rol important in acest demers, functionand ca si consilieri. In acelasi mod in care epidemiologii ofera informatii despre cum se poate lupta cu pandemia COVID-19, cercetatorii in domeniul climatic ofera informatii cu privire la conditiile din trecut si la proiectiile despre viitor, in asa fel incat factorii legislativi sa poata gandi politici eficiente.

Este important sa recunoastem si sa valorizam modul in care oamenii de stiinta pot contribui la o viata mai sigura.

Conservarea ca mod de a continua supravietuirea ca specie

Conservarea este incredibil de importanta pentru rezolvarea problemei schimbarii climatice. Cu totii putem juca un rol in conservarea resurselor: putem incerca sa consumam mai putin, si sa calatorim mai putin. Conservarea joaca un rol urias in modul in care reducem emisiile de combustibili fosili si in care putem aborda schimbarea climatica.

Cu toate acestea, exista loc pentru adaptare si schimbare in modul in care procedam in viata de zi cu zi – crearea de moduri mai eficiente de a folosi energia sau forme complet noi de energie.

Solutia pentru schimbarea climatica nu este limitata la o actiune singular, ci exista foarte multe lucruri pe care le putem face, atat ca indivizi cat si ca societate si care fac parte din solutie.

Rolul cresterii copiilor in supravietuirea speciei umane in preistorie

Modul in care primii oameni aveau grija de puii lor avea un impact incredibil asupra supravietuirii. Pe masura ce stramosii nostri au evoluat catre Homo Sapiens, am devenit mai inalti si mai slabi, ne-am dezvoltat capacitatea de a merge drepti, schimband mult forma pelvisului, in asa fel incat canalul de nastere al femeilor a devenit extrem de mic.

Compromisul a fost ca dam nastere acum unor fiinte mai altriciale, ceea ce inseamna ca nou nascutii sunt complet neajutorati. Insa oamenii timpurii au dezvoltat si structuri sociale foarte puternice si interactiuni complexe de grup.

Cel mai probabil co-parentingul si practicile de crestere a copiilor in grup au fost bine stabilite, oferind resurse aditionale pentru a ingriji si a creste copii. Mai multe maini si ochi asupra copiilor ofereau o “plasa de siguranta” in situatii dificile, asa cum sunt cele legate de clima si de schimbarile de mediu. Acest fenomen avea un impact nu numai pe termen scurt – primii ani din viata copiilor – ci si de-a lungul generatiilor.

Acest gen de practici de crestere a copiilor au reusit sa contribuie in mod cert la rezilienta grupului, permitandu-le stramosilor nostri sa supravietuiasca mai bine schimbarilor de clima si altor socuri.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.  Pentru mai multe detalii vizitati: https://uleiuri-lubrifianti.com.ro



Advertisement

No comments.

Leave a Reply