Cum torn un trotuar din beton?

Share Button

Cum torn un trotuar din beton?Nu poti sa lucrezi in constructii fara utilaje de contructii, la fel cum nu poti lucra in IT fara calculatoare. Utilajele de constructie sunt utile atunci cand vrei sa faci o contructie la un standard modern si bineinteles ridicat.

Stim ca cei care lucreaza in constructii nu au niciodata timp. Dimineata pleaca devreme si seara se intorc tarziu. Site-ul www.epinvest.ro vine in ajutorul celor care nu mai au timp sa umble prin magazine pentru a cumpara utilaje de constuctii sau care pur si simplu vor utilaje de calitate. Daca si tu te afli in una din aceste situatii, da un click si vezi despre ce este vorba.

Dupa ce ridica o casa, de mult ori muncitorii in constructii trebuie sa toarne si trotuarele. Adesea insa, proprietarii locuintelor vor sa-si toarne singuri trotuarele sau pur si simplu se gandesc la un moment dat ca ar fi bun inca un trotuar in anumite locuri din curte.

Pentru inceput, ceea ce ai de facut este sa marchezi traseul unde vrei sa construiesti trotuarul. Cum se marcheaza traseul? Cu ajutorul unor tarusi din lemn. Tarusii trebuie infipti in pamant, dupa care se vor prinde de ei sfori bine intinse, astfel incat sa fie marcat intreg teritoriul pe care va fi turnat trotuarul. Dupa marcare traseului se trece la sapare. Trebuie sa sapi pe traseul trotuarului la o adancime de 10 cm.

Trotuarul are nevoie si de o infrastructura de calitate, fapt pentru care se recomanda turnarea pietrisului compact la o inaltime de 10 cm. In ceea ce priveste cofrajul lateral, de cele mai multe ori acesta este facut din scandura, astfel incat sa se pastreze fiecare ungi la schimbarea directiei. Scandura trebuie sa fie fixata bine, fapt pentru cate trebuie batute in pamant pene de lemn de mici dimensiuni, astfel incat sa o fixeze cat mai bine.

Daca pe suprafata trotuarului intalnim alte elemente care fac parte din constructia curtii, sunt necesare rosturile de dilatatie. Cum anume se procedeaza?
Se plaseza o scandura sau un placaj in zona respectiva, care vor avea rolul rost.

Inainte de a turna trotuarul, trebuie facute anumite pregatiri, cum ar fi umezirea stratului din pietris. Aceasta actiune se face atunci cand vrei sa ai un trotuar de calitate.

Urmatorul pas este turnarea trotuarului. Torni betonul in cofraj, dupa care il intinzi cu o lopata si unde este cazul cu o mistrie. Dupa ce ai turnat betonul este important sa conturezi marginile trotuarului cu ajutorul unui harlet, dupa care sa lovesti cofrajul cu un ciocan. Cofrajul se loveste cu ciocanul pentru ca betonul turnat trebuie sa vibreze.

Pentru a incheia activitatea de turnare a unui trotuar, trebuie sa iei o scandura debitara si sa nivelezi cu ajutorul ei betonul, dupa care sa-l netezesti cu o drisca. Nu uita sa mai uzi trotuarul din cand in cand daca vrei ca acesta  sa nu crape imediat dupa ce l-ai facut si inlatura cofrajul de scandura dupa suficient timp, astfel incat acesta sa reziste cat mai mult timp.

Fa totul cu grija si responsabilitate si vei construi cel mai calitativ trotuar.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply