Tot ce ai nevoie sa stii despre becurile cu LED

Share Button

Tot ce ai nevoie sa stii despre becurile cu LED
Era becurilor incandescente, Requiescat in Pace (RIP). Ca va place sau nu, este timpul sa mergem mai departe. Becurile traditionale incandescente isi dau ultima suflare, sunt pe cale de disparitie.

Nu sunt inca interzise in majoritatea tarilor, dar au inceput sa fie scoase de pe liniile de productie din cauza dispozitiilor date de EISA (Energy Independence and Security Act), inca din anul 2007, cerand ca becurile incandescente sa fie cu 25% mai eficiente.

Acest lucru este de fapt imposibil de indeplinit, fara o scadere drastica in puterea de iluminare, asa ca producatorii s-au orientat catre alte tehnologii, mult mai eficiente: compact fluorescent (CFL), halogen si nu in ultimul rand, LED. Vrei proiector LED de calitate, de la cei mai buni producatori? Intra pe Lanterne.ro!

Desigur, nu toata lumea este entuziasmata si nu toti oamenii apreciaza aceasta noua tehnologie, in speta becurile cu LED. Unii se intreaba de ce trebuie sa le folosim tocmai pe acestea.

Problema este ca, dupa aproape un secol de folosire a becurilor incandescente, am ajuns sa ne atasam la propriu de acestea. Sunt foarte ieftine, lumineaza intr-un mod previzibil si emit o lumina calda, familiara. Sa ne debarasam total de ele, va fi destul de greu.

Ce este de facut acum?

Potrivit unor studii efectuate de producatorul Lutron, doua treimi din adultii americani nu sunt la curent cu noile standarde impuse de EISA si doar 10% dintre acestia cunosc foarte detaliat, ce presupune de fapt noua schimbare si ce schimbari aduc la modul general, noile tehnologii.

Majoritatea dintre noi, chiar si in Europa sau oriunde, vom cumpara becuri cu Halogen, fara ca macar sa cunoastem diferentele, fara sa ne dam seama. La aproximativ 1$ pretul pe bucata, acestea sunt ieftine si lumineaza/arata/functioneaza intocmai ca si becurile standard-incandescente, cu care ne-am obisnuit pana acum.

Cu toate astea, aceste becuri noi cu halogen sunt doar cu 25% mai eficiente decat vechile becuri, strict cat sa indeplineasca standardele EISA. Intre timp, CFL-urile care nu sunt chiar asa de populare, pierd in continuare din market share.

Aceasta, transforma LED-urile intr-o tehnologie viabila, demna de luat in considerare. Pentru inceput, trebuie sa stiti ca aceste becuri sunt foarte eficiente. Eficienta medie a unui bec cu LED este de 78lm/w (lumeni per watt).

Aceasta este foarte mare daca este sa o comparam cu cea de doar 13lm per watt pentru un bec normal, incandescent si aproximativ 18lm/watt pentru echivalentul acestuia cu halogen.

Un impediment major ar fi doar pretul, dar pe masura ce veti ajunge sa cunoasteti versatilitatea incomparabila a ofertelor cu LED si veti stii ce sa alegeti, renuntarea la becurile incandescente va fi mult mai usoara.

Mitul pretului foarte ridicat al ledurilor.

Zilele becurilor cu LED de 30$ bucata, au apus. Pe masura ce cresterea incepe sa fie tot mai mare si procesele de productie s-au standardizat, costurile au scazut si ele.

In plus, marile companii au lansat diverse promotii, pentru incurajarea adoptarii rapide a tehnologiei cu LED, ajungandu-se la preturi de sub 10$. In unele regiuni, acestea costa deja mult mai putin.

Becurile cu led consuma doar 15-20% din energia consumata de cele incandescente si au o durata de viata de 25 de ori mai mare.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply