Importanţa unui termostat

Share Button

Importanţa unui termostat Un dispozitiv banal. Un electrocasnic lipit de perete care schimbă temperatura. Sau nu? Se poate c termostatul să fie un aparat de mare relevanţă?

Şi dacă răspunsul este afirmativ, atunci cum se explică acest lucru? În următorul articol vă propun să aruncăm o privire la principiile de funcţionare ale unui termostat, pentru a putea înţelege mai uşor CE este acesta.

Scurtă Definiţie şi principiu de funcţionare

Un termostat este o componentă a dispozitivului de reglare care detectează temperatura unui sistem fizic și efectuează acțiuni astfel încât temperatura sistemului să fie menținută în apropierea unui punct de referință dorit.

Un termostat electromecanic conține de obicei fie o bobină bimetalică, fie o bandă metalică. Când temperatura se schimbă, această bobină sau bandă se va mișca, provocând un flacon care conține mercur să se răstoarne într-o parte.

Mercurul curge către un capăt al flaconului, semnalând că încălzirea sau răcirea trebuie să fie pornite. Există, totuşi, şi termostate eclectro- mecanice, care folosesc recipiente cu gaz sau componente sensibile la căldură (precum ceara) pentru măsurarea valorii.

Termostatele sunt utilizate în orice dispozitiv sau sistem care se încălzește sau se răcește până la o temperatură de referință, exemple includ încălzirea clădirii, încălzirea centrală, aparatele de aer condiționat, sistemele HVAC, încălzitoarele de apă, precum și echipamentele de bucătărie, inclusiv cuptoarele și frigiderele și incubatoarele medicale și științifice.

În literatura științifică, aceste dispozitive sunt adesea clasificate pe scară largă ca sarcini controlate termostatic (TCL). Sarcinile controlate termostatic reprezintă aproximativ 50% din cererea totală de energie electrică din Statele Unite.

Un termostat funcționează ca un dispozitiv de control un circuit închis  care încearcă în permanenţă  să reducă discrepanţa dintre temperaturile dorite și cele prezente. Uneori, un termostat combină atât elementele de acțiune de detectare, cât și de control ale unui sistem controlat, cum ar fi într-un termostat auto.

Cuvântul termostat este derivat din două  cuvinte din greaca veche, care aua juns să aibă utilitate ştiinţifică. Cuvântul θερμός thermos, înseamnă fierbinte,  pe când στατός statos, „în picioare, staționar”.

Un termostat exercită controlul prin pornirea sau oprirea dispozitivelor de încălzire sau răcire sau prin reglarea debitului unui fluid de transfer de căldură după cum este necesar, pentru a menține temperatura corectă.

Un termostat poate fi adesea unitatea principală de control pentru un sistem de încălzire sau răcire, în aplicații variind de la controlul aerului înconjurător până la controlul lichidului de răcire pentru automobile.

Termostatele sunt utilizate în orice dispozitiv sau sistem care se încălzește sau se răcește la o temperatură de referință. Exemplele includ încălzirea clădirii, încălzirea centrală și aparatele de aer condiționat, echipamentele de bucătărie, cum ar fi cuptoarele și frigiderele, și incubatoarele medicale și științifice.

Concluzie

În concluzie, un termostat nu este doar un produs de lux. De el  depind atât de multe aspecte (pornind de la reglarea temperaturii, încât este complicat să ne limităm doar la un scop ambiental.

Acesta mai prezintă, după cum putem observa, şi u rol de siguranţă, întrucât stă la baza modificării temperaturii. În acest sens, vă recomand să recurgeţi la produse de încredere, precum un termostat centrala Salus.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply