Ce beneficii are agricultura ecologica?

Share Button

Ce beneficii are agricultura ecologica?Agricultura ecologica este un sistem de gestionare si productie agricola care combina practicile de mediu cu un nivel ridicat de biodiversitate, pentru a pastra resursele naturale, si are standarde riguroase in ceea ce priveste sanatatea animalelor.

In momentul in care discutam despre agricultura ecologica, aceasta trebuie sa stiti ca poate fi aplicata mai multor produse, si anume:

  • Produse neprocesate precum cereale, fructe, legume, flori, lapte, oua, bumbac sau animale.
  • Produse care sunt prelucrate pentru consumul uman, iar aici amintim painea, branza, etc.
  • Mancarea destinata animalelor, iar aici amintim produsele obtinute din soia.
  • Materialele destinate reproducerii vegetale si semintele.

Agricultura ecologica are multe beneficii pentru consumatori. In primul rand, agricultura ecologica datorita specificatiilor sale, obliga producatorii sa respecte criterii de calitate specifice. In general, agricultura ecologica este mai raspandita decat agricultura conventionala: de exemplu, animalele de ferma din agricultura ecologica beneficiaza in general de suprafete mai mari, cu acces obligatoriu la aer liber.

De exemplu, viteii crescuti in agricultura ecologica beneficiaza de 4 m2 pe cap (pentru un vitel de 300 kg) fata de numai 1,8 m2 in agricultura conventionala. Aceasta abordare mai larga ar permite ca specialisti sa obtina produse mai calitative care ar putea fi mai gustoase, de exemplu.

Pe de alta parte, randamentele agriculturii ecologice sunt in general, mai mici decat cele ale agriculturii conventionale. Aceasta inseamna costuri de exploatare mai mari (si, prin urmare, preturi de vanzare mai mari).

Prin urmare, in general pretul de vanzare cu amanuntul recomandat pentru consumatorii care cumpara din agricultura ecologica este mai mare decat preturile de vanzare ale agriculturii traditionale.

Aceasta prezinta o serie de probleme, in special pentru consumatorii saraci care se straduiesc sa aiba puterea de cumparare de a cumpara alimente ecologice. Preturile nu sunt foarte diferite in ceea ce priveste unele produse, in special in cele care cresc usor fara pesticide.

Totusi, altele cum ar fi carnea si produsele lactate, sunt semnificativ mai scumpe in agricultura ecologica, deoarece necesita mai multa munca pentru a se conforma specificatiilor ecologice.

Agricultura ecologica si compozitia nutritionala

Multe studii au incercat sa evalueze diferentele nutritionale dintre produsele agricole ecologice si cele conventionale. Cu toate acestea, aceste studii au relevat rezultate contrastante. Exista unii care au gasit o concentratie crescuta a anumitor nutrienti in produsele provenite din agricultura ecologica, inclusiv acizii grasi esentiali omega-3 din carne sau produse lactate, sau asa-numitii compusi antioxidanti.

Cu toate acestea, in timp ce unele meta-analize considera ca aceste diferente sunt semnificative, altii cred ca au o importanta nutritiva marginala. Mai mult, alte studii au identificat de asemenea, un continut mai mare de compusi fenolici sau antioxidanti in produse din cereale sau fructe cultivate organic, dar identifica aceste diferente ca fiind „modeste”.

Prin urmare, in general, exista indicii care sugereaza ca compozitia nutritionala a alimentelor din agricultura ecologica ar putea fi ceva mai completa in comparatie cu agricultura conventionala. Totusi, aceasta diferenta nu pare foarte semnificativa.

Asadar, agricultura ecologica poate veni cu unele avantaje, dar precizam faptul ca produsele sale sunt mai scumpe in comparatie cu produsele conventionale.

Daca intentionati sa cultivati legume sau leguminoase bio, sau cereale, aveti nevoie de cateva utilaje, cum ar fi un motocultor de pe www.rabota.ro. Un astfel de utilaj il puteti folosi pentru a pregati terenurile in vederea cultivarii produselor agricole dorite.

Daca doriti sa cultivati cartofi, puteti alege motocultorul de la Rabota, alaturi de un plug de arat si un plug de bilonat. Daca doriti sa cultivati cereale, alegeti un motocultor Rabota, alaturi de o semanatoare.

Cand cautati un motocultor, tineti cont de suprafata de teren pe care o folositi pentru agricultura ecologica. Alegeti si o remorca pe care sa o atasati motocultorului, pentru a va putea descurca in ceea ce priveste transportul produselor agricole.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply