Ce este tehnologia IPS?

Share Button

Ce este tehnologia IPS?
Suntem mai mult ca siguri ca ati intalnit cel putin odata termentul IPS. Aceasta notatie este inscriptionata pe majoritatea ecranelor LCD, pe televizoare, dar si pe telefoanele mobile.

Notatia IPS nu reprezinta doar o notatie ce face legatura catre marketing, cum se intampla in cele mai multe cazuri la alte  companii, ci reprezinta initialele reprezentative unei tehnologii ce se ocupa cu proiectarea si fabricarea panourilor LCS.

Aceasta denumire provine de la Plane Switching si este foarte sugestiva pentru ecrane care prezinta o serie de avantaje, dar si cateva dezavantaje. Daca detineti un astfel de ecran care s-a defectat intre timp, cel mai indicat ar fi sa il trimiteti intr-un service Gsm.

Este bine de cunoscut faptul ca un panou IPS reda extrem de bine gamele cromatice, acestea fiind afisate intr-o maniera foarte naturala, prezinta unghiuri mari de vizibiltate si nu schimba contrastul sau culoarea cand imaginile sunt privite lateral. Datorita ecranelor IPS, producerea monitoarelor foarte subtiri si usoare poate fi realizabila.

De asemenea, este bine de stiut ca bazele tehnologiei IPS au fost puse in Germania, iar realele progrese au fost facute in Japonia de catre inginerul Hitachi. In zilele de azi ecranele IPS sunt dezvoltate in principal de catre o companie sud coreeana, anume LG.

Acesta este motivul pentru care un numar foarte mare de electronice produse de aceasta firma prezinta ecrane IPS in momentul in care va uitati la tipul de display utilizat. Nu numai televizoarele prezinta acest tip de ecran, dar si unele telefoane si tablete.

Dar ce reprezinta tehnologia IPS? Raspunsul este simplu! In momentul in care un ecran primeste curent continuu, cristalele din interiorul su se rotesc paralel cu panoul, comparativ cu clasicele tehnologii, unde cristalele prezentau o pozitie diferita, perpendiculara.

Daca veti reusi sa intelegeti cum functioneaza si ceea ce face un ecran IPS, in acest moment ar trebui sa intelegeti de ce poate face anumite lucruri si ce se poate obtine de la acest ecran. Precum si la intrebarea specificata anterior, raspunsul este unul foarte usor.

Scopul unui ecran IPS este de a corecta unele dezavantaje ale ecranelor LGG, dar si sa reuseasca sa ofere mai multe avantaje semniificatve comparativ cu aceasta tehnologie.

Un ecran IPS prezinta unghiuri extrem de bune de vizibilitate, iar culorile sunt pastrate la calitate lor originala, chiar daca touchscreenul sau ecranul este privit din diagonala. Aceste ecrane prezinta, de asemenea, imagini foarte clare comparativ cu ecranele de tip LCD.

Un ultim avantaj este legat exclusiv de partea smartphone. Acest tip de ecran a inceput sa fie utilizat pentru noile prototipuri de smartphone-uri deoarece elimina atat urmele care raman pe suprafata de lucru, cat si amprentele. De asemenea, atingerile ecranului sunt citite si se manifesta printr-o iluminare locala.

Aceasta tehnologie a evoluat destul de mult in ultimii ani, iar aceasta evolutie a fost indreptata, de cele mai multe ori, in directii diferite sau paralele.

Marile companii sunt intodeauna prinsi intr-o competitie unde trebuie sa isi promoveze noile tehnologii, insa , de cele mai multe ori nu pot justifica de ce produsul propriu este mult mai bun decat cel al firmei rivale.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply