Mamografia a devenit la un moment dat un subiect destul de controversat luand in considerare importanta ei.
Bineinteles ca sceptici exista peste tot si parerile sunt impartite, iar cercetatorii in domeniu au inceput prin a se contrazice in ceea ce priveste varsta la care trebuie inceputa o astfel de examinare.
Monitorizarea starii de sanatate nu ar trebui sa aiba o varsta luand in considerare ca boala nu alege varsta sau alte caracteristici ale unei persoane.
Pentru a putea stabili concret ce alegeti si ce acceptati pentru sanatatea voastra ar trebui in primul rand sa cunoasteti undele detalii legate de acest procedeu.
Mamografia este, in termeni de inteles, un procedeu prin care cu ajutorul razelor X se poate detecta si diagnostica o anumita afectiune a sanului.
Se realizeaza cu un aparat special, radiologic, care se numeste mamograf si care pentru o expunere buna necesita comprimarea sanului.
Procesarea datelor este controlata si evaluata riguros pentru a se obtine cea mai calitativa imagine.
Totodata reprezinta singura metoda de screening pentru cancerul mamar in cadrul tuturor categoriilor de populatie si se considera a fi cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului mamar in stadiu nepalpabil, in forma incipienta. Datorita faptului ca poate detecta microcalcificarile, care sunt depuneri de calciu de numai 1 mm, este cea mai sigura optiune de a detecta si a diagnostica eventualele probleme.
Mamografia este de doua feluri: de screening si se adreseaza femeilor care nu prezinte simptome si de diagnostic atunci cand apar modificari cum ar fi formatiuni palpabile la nivelul unui san, modificari tegumentare, retractia mamelonului, sau roseata lui precum si o secretie mamelonara.
Este recomandata femeilor cu varste de peste 40 de ani, o mamografie o data la 2 ani iar in cazul femeilor care au avut avut cancer la san se recomanda anual chiar si 10 ani dupa operatie.
In cazul femeilor cu risc crescut precum si a celor care au sanii densi, mamografia poate fi insotita de ecografie mamara.
Atunci cand sunt respectati parametrii tehnici si are loc o executare corecta a mamografiei, este posibila compararea cu mamografii anterioare. De asemenea este posibila obtinerea celei de-a doua pareri pentru aceleasi filme mamografice.
Exista totusi si un grad scazut de discomfort care nu ar trebui luat in calcul avand in vedere ca acesta este inlaturat total in cazul in care mamografia este efectuata in prima saptamana dupa menstruatie.
Acest discomfort este creat doar pentru cateva secunde si este datorat compresiei sanilor.
Insa trebuie avut in vedere faptul ca acuratetea mamografiei este indicata tocmai de gradul de compresie care desi este mai dureros uneori, aceasta face ca imaginea sa fie foarte clara.
Examenul medical nu consta doar in palparea sanului. Palparea sanilor trebuie facuta in prima faza pentru ca mai apoi sa fie completata de o mamografie, acestea completandu-se reciproc.
Prima examinare o face chiar femeia, prin palparea sanilor periodic.
Femeile care au suferit o operatie de implant de silicon ar trebui sa aiba acelasi program de monitorizare, respectiv mamografia de diagnostic, asemeni femeilor cu sani naturali.
In cazul pacientelor mai tinere nu este recomandata mamografia datorita densitatii tesutului mamar. Acest lucru este trasatura carcateristica si femeilor cu sani mai mici.
Astfel, pana in jurul varstei de 35-40 de ani se recomanda examinarea periodica a sanilor prin palpare.
In unele cazuri este recomandata mamografia chiar si la varsta de 25 de ani, cand pacienta prezinta un grad inalt de risc.
Studiile au aratat ca efectuarea constanta a mamografiei diminueaza cu mult rata deceselor cauzata de cancerul de san.
O data cu screening-ul eficient prin mamografie, lumea medicala a facut un pas important pentru viata. Faptul ca numarul deceselor cauzate de cancer de san s-a micsorat cu 30% denota eficienta mamografiei.
Fiind o examinare cu raze X aduce un oarecare grad de iradiere, insa niciun studiu nu a demonstrat ca examinarea anuala prin mamografie ar produce boli grave organismului.
Totodata trebuie subliniat faptul ca tehnologia zilelor noastre aduce imbunatatiri permanente tehnicilor mamografiei si includ si problema nivelului de iradiere.
Dupa varsta de 40 de ani mamografie devine metoda cea mai simpla prin care se poate detecta cancerul de san.
Desi cazurile de san sunt depistate aproape zilnic, rata mortalitatii cauzate de cancerul la san scade cu un procent considerabil iar principalul factor este depistarea la timp cu ajutorul mamografiei.