Intrebari frecvente legate de incinerare

0 Shares
0
0
0

In ultimul timp, si in Romania se practica din ce in ce mai mult procesul de incinerare a persoanelor decedate, iar oamenii incep sa isi puna anumite intrebari despre incinerare. In urmatoarele randuri vom vedea care sunt acestea.

Ce este un crematoriu uman?

Un crematoriu uman este o unitate specializata in interiorul careia are loc incinerarea unor corpuri umane. Acesta poate fi parte a unei cladiri sau poate chiar sa fie cladire separata.

Incinerarea umana este o practica extrem de veche in istoria omenirii, insa precizam faptul ca primul crematoriu uman din Europa a fost infiintat oficial ca fiind unitate destinata acestui proces si a aparut in Anglia în anul 1878. La noi in tara, primele incinerari au fost efectuate in anul 1928.

Ce spune cadrul legislativ din Romania in ceea ce priveste incinerarea umana?

In Romania, la fel ca si in multe alte tari, incinerarea reprezinta o optiune a fiecarui cetatean. Incinerarea are un statut egal cu inhumarea din punct de vedere legal.

Dreptul la incinerare este reglementat prin Noul Cod Civil (2011), art. 80, care face referire la Respectarea vointei persoanei decedate. In cazul celor lipsiti de discernamant, sau in cazul celor care au o capacitate de exercitiu restransa este necesar si consimtamantul scris al parintilor sau, al tutorelui daca este cazul.

In cazul in care nu se poate lua in calcul dorinta persoanei decedate, se va tine cont in urmatoarea ordine de: vointa sotului sau a sotiei, de vointa parintilor, de vointa descendentilor, a rudelor în linie colaterala pâna la al patrulea grad inclusiv.

Cum se realizeaza incinerarea?

Pentru cei care nu stiu, incinerarea umana se realizeaza numai in unitati specializate, in crematorii private sau publice, acolo unde corpurile umane sunt incinerate individual, in camere dotate corespunzator si izolate. Incinerarea se face la temperaturi atat de inalte, astfel incat toate ramasitele sa ramana cenusa.

Pentru incinerarea unui cadavru este nevoie de combustibil, iar cadavrele sunt asezate in sicrie construite special din materiale inflamabile. Odata ce incepe procesul de incinerare, corpul incepe sa arda pana la cenusa.

Dupa ce se finalizeaza incinerarea, materialele care nu au ars, iar aici amintim implanturile dentare, tijele, etc., sunt colectate intr-o unra. Acestea sunt lasate o vreme sa se raceasca.

In ceea ce priveseste cenusa, aceasta dupa ce se raceste trece printr-un proces de faramitare pentru a ajunge sub forma de praf, dupa care va fi depusa in urma care ii va fi inmanata familiei. Familia poate pastra urna cu cenusa drept amintire sau o poate imprastia pe pe mare, pe munte sau intr-un loc special.

Cat timp dureaza procesul de incinerare a unui cadavru?

Cu siguranta aceasta este o alta intrebare pentru care membrii familiei indurerate cauta raspuns. Ei bine, procesul de incinerare a unui cadavru poate dura intre 1 si 3 ore, in functie de mai multi factori, precum sicriul in care este asezat cadavrul pentru a fi ars, temperatura la care are loc incinerarea, greutatea corpului, etc.

Asadar, acestea sunt cateva curiozitati pe care le au oamenii in ceea ce priveste incinerarea umana.

0 Shares
You May Also Like