Tinand cont de faptul ca foarte multa lume alege sa tina post, cu siguranta persoanele respective isi doresc sa isi curete organismul timp de 6 saptamani, delectandu-se cu cele mai bune produse bio.
Ce inseamna mai exact acest lucru? Ei bine, asta inseamna ca persoanele care postesc, timp de 6 saptamani pe an, vor exclude din meniul lor zilnic, proteina animala, de doua ori pe an pentru ca discutam atat despre postul Pastelui, cat si despre Postul Craciunului.
Din meniul zilnic al celor care postesc, vor fi excluse si grasimile saturate in exces, cele care se regasesc in branzeturi si in carnea grasa.
Aceste persoane, timp de 6 saptamani, vor include in meniul lor un surplus de fibre, de vitamine si de minerale, pentru ca vor manca foarte multe alimente crude sau gatite cu abur, gatite la cuptor sau la gratar, si nu prajite.
Un amanunt foarte important de care trebuie sa tina cont toti cei care tin post, este acela ca un astfel de meniu nu aduce beneficii organismului, in cazul in care in aceasta perioada aleg sa consume alcool, cafea, sau daca vor fuma.
In tot acest timp, in conditiile in care organismul nu va avea parte de ragaz, iar cei care tin post nu se concentreaza pe curatarea organelor, si pun pret doar pe digestie, cu siguranta un asemenea regim alimentar nu va avea beneficii asupra organismului.
Ei bine, persoanele care intentioneaza sa tina post, trebuie sa excluda din meniul lor mancarurile foarte procesate, care contin E-uri si conservanti, precum snacks-urile, foietajele, gogoasele, cartofii prajiti, pateurile vegetale din soia, mezelurile din soia, chiftele vegetale.
De ce? Pentru ca toate acestea se ascund sub denumirea de mancare de post, insa de fapt ele contin alimente fara valoare nutritiva, si elemente care contin grasimi si foarte mult zahar.
In acest caz, in meniul zilnic al persoanelor care tin post, ar trebui sa isi faca aparitia cat mai multe produse bio, iar aici putem sa amintim in primul rand fructele proaspete sau sucurile naturale, fructele uscate si neindultice in cantitati limitate, precum merisorii, stafidele, goji, etc.
Deasemenea, in meniul celor care mananca de post ar trebui sa isi faca aparitia si legumele in stare cruda sau legumele gatite la abur, la gratar sau la cuptor.
Legumele care sunt considerate a fi detoxifiante, precum conopida, ceapa, usturoiul, broccoli, sfecla sau frunzele de culoare verde inchis, cum ar fi sfecla elvetiana sau napul, nu ar trebui sa lipseasca din meniul celor care tin post.
Pe langa aceste legume, mai trebuiesc consumate si mazarea, fasolea, nautul, sau soia, pentru ca acestea sunt bogate in proteine.
Salatele verzi care contin rosii, castraveti, ardei, gulie, varza, vinete, sau chiar si cartofi cu masura, nu trebuie sa lipseasca din meniul persoanelor care postesc.
Fructele oleaginoaste se consuma si ele foarte mult in perioada de post, iar aici amintim alunele, nucile, caju sau migdalele.
Cat despre bauturi, putem spune ca sunt permise sucurile de fructe, laptele de cocos, laptele de migdale, ceaiurile din ierburi, apa cu lamaie, apa minerala sau sifonul.