Cum sa faci cumparaturi sigure online?

0 Shares
0
0
0

Cum sa faci cumparaturi sigure online  ?Cu cateva sfaturi simple, fa ca cumparaturile on-line sa fie o experienta mai sigura acest sezon de sarbatori.

Cum se apropie sezonul sarbatorilor, cumparaturile on-line sunt o optiune atractiva pentru apuca o multime de chilipiruri.

Ca orice tranzactie, exista probleme de securitate pe care trebuie sa le tii minte atunci cand cumperi online, dar cu niste bun-simt, poti minimiza riscul.

Chiar daca te consideri un cumparator online de sezon, este folositor intotdeauna un memento pentru a te asigura ca experienta ta este cat de sigura posibil.

Sfaturi generale

 Nu trimite detaliile cardului de credit prin e-mail, sa le postezi pe site-uri de socializare (chiar si intr-un mesaj privat) sau sa le introduci pe un site nesecurizat.
 Nu oferi mai multe informatii decat ai nevoie. Comerciantii cu amanuntul, îin general nu au nevoie sa stie detalii ca data nasterii sau codul numeric personal, deci de ce sa le furnizezi daca nu trebuie?
 Verifica daca exista adresa fizica si date de contact, cum ar fi numere de telefon ale vanzatorului inainte de a cumpara
 Aminteste-ti sa te deloghezi de la contul dupa ce faci o achizitie

Pastreaza PC-ul, Mac-ul sau dispozitivul mobil actualizat

Acest lucru inseamna verificarea de actualizari in mod regulat pentru sistemul de operare, precum si asigurarea ca aplicatiile si browserele sunt, de asemenea, actualizate cu cea mai recenta versiune. Rularea scanarilor antivirus si malware regulate este recomandat pentru a evita compromiterea datelor personale pentru a fi instrumentate de keyloggers.

De asemenea, prinde obiceiul de a folosi parole puternice si unice pentru fiecare magazin online de la care cumperi. Daca nu ai schimbat parola unui cont existent de ceva timp, fa-o acum. Managerii de parola sunt un instrument excelent daca ai probleme in a-ti aminti parolele unice.

Pastreaza privat (si separat)

Evita utilizarea calculatoarelor publice sau Wi-Fi publice atunci cand faci cumparaturi on-line. Asta include biblioteca sau computere din aeroport.

Daca trebuie sa faci o achizitie atunci cand esti afara, porneste data mobila de pe dispozitivul mobil mai degraba decat sa folosesti Wi-Fi. Un VPN este, de asemenea, o optiune excelenta pentru a adauga un alt strat de securitate.

E mai bine sa folosesti un browser separat, pe care il ti in mod regulat actualizat, pentru cumparaturi si online banking, si un altul pentru utilizarea web-ului de zi cu zi.

Ia in considerare deschiderea unui al doilea cont de e-mail special pentru cumparaturi on-line, pentru a ajuta la minimizarea spam-ului, si sa tii urma serviciului care foloseste adresa ta de e-mail si cu ce scop.

Daca ai un cont Gmail, poti adauga un simbol plus (+) la sfarsitul numelui de utilizator pentru a ajuta la filtrarea e-mailului tau. De exemplu, poti introduce adresa ta de e-mail in formatul “johndoe+amazon@gmail.com” si apoi sa creezi un filtru in Gmail , astfel incat tot ce e trimis la acea adresa sa mearga direct la o eticheta numita “Amazon”.

Cerceteaza comerciantul

Asigura-te ca verifici acreditarile comerciantului daca nu este un nume mare de care ai mai auzit. O cautare rapida a numelui site-ului ar trebui sa scoata la iveala rezultate si recenzii despre serviciu, dar tine un ochi pe recenziile excesiv de pozitive pe forumuri de utilizatori care s-ar putea sa nu fie legitime.

Asigura-te ca site-ul foloseste o conexiune securizata, care este marcat cu https:// in bara browser-ului si o serie de alti indicatori, inclusiv o imagine a unui lacat. Unele site-uri au o iconita numita indicator de incredere sau sigiliu de securitate care arata ca comerciantul este verificat independent de o terta parte, cum ar fi un furnizor de antivirus.

Utilizeaza o metoda de plata cu protectie cumparator

Desi cardurile de debit te asigura ca folosesti proprii bani pentru a face o achizitie, multi nu ofera aceeasi protectie a cumparatorului la fel de robusta ca alte optiuni in cazul in care ceva nu merge bine. Un card de credit, PayPal sau o optiune de portofel virtual iti ofera mai multa flexibilitate atunci cand vine vorba de a solicita o rambursare.

O rambursare este atunci cand o tranzactie este inversata si o rambursare iti este oferita, ca cumparator. Poate fi initiata fie de banca la detectarea de activitati frauduloasa sau poti iniția o rambursare in functie de situatie. Verifica la banca ta pentru detalii.

O alta optiune pe care ai putea-o lua in considerare pentru a adauga un alt strat de protectie, este de a folosi un numar de unica folosinta al cardului de credit. Acestea sunt legate de cartea de credit obisnuita, dar ofera un numar unic pentru a fi utilizate pentru o singura tranzactie, astfel incat numarul cartii de credit reale sa nu fie compromisa. Acest lucru este deosebit de util in cazul in care exista o incălcare undeva de-a lungul lantului care ar putea dezvalui detaliile cardului de credit. Din nou, verifica la banca ta pentru a vedea daca aceasta este o optiune.

Desi este foarte convenabil sa faci achizitii repetate, trebuie sa debifezi orice optiune care permite magazinului comerciantului sa stocheze detaliile cardului de credit. In acest fel, daca contul tau este compromis, cel putin datele tale financiare nu sunt dezvaluite.

Cumparand de pe smartphone sau tableta

In afara de sfaturile prezentate mai sus, exista cateva lucruri de care trebuie sa fii constient cand faci cumparaturi de pe un dispozitiv mobil. Seteaza o parola, model sau blocare cu codul PIN pe telefonul smartphone, si ajusteaza setarile astfel incat ecran sa se blocheze automat dupa o perioada de inactivitate.

Aplicatia proprie a vanzatorului ar putea fi un mod convenabil de a face o achizitie, dar a afla daca acesta utilizeaza o conexiune securizata pentru a transmite detaliile informatiilor si tranzactiilor tale personale. Daca nu esti sigur, cel mai bine este sa utilizezi site-ul prin intermediul unui browser mobil.

Opreste Bluetooth-ul daca nu il folosesti, si verifica ce tip de permise cer aplicatiile inainte de a le instala. De asemenea, impartirea aparatului poate deschide mai multe functii, dar poate lasa liber pentru amenintari.

In cele din urma, daca iti pierzi aparatul si are informatii personale pe el, cum ar fi informatii despre cardul de credit, sau l-ai lasat conectat la un cont care are acces la cardul de credit sau detaliile bancare, asigura-te ca poti sterge de la distanta si sa dezactivezi dispozitivul . Pentru iOS, activeaza Find My iPhone din setari. Utilizatorii Android pot folosi Android Device Manager al Google pentru a bloca de la distanta si a sterge mobilul sau tableta. Cei care folosesc Windows Phone pot folosi functia Find My Phone pe windowsphone.com pentru a sterge mobilul daca este pierdut.

Calculeaza costul total

Ia in considerare transportul, impozitul pe vanzare, precum si orice alte taxe care s-ar putea aplica, in special la importul de bunuri din strainatate. Produsul nu se potriveste sau trebuie sa obtii o rambursare? Verifica politicile vanzatorului inainte de a folosi achizitia, daca trebuie sa acoperi costurile de returnare si alte taxe suplimentare pe care trebuie sa le platesti.

De asemenea, se merita sa faci cumparaturi prin jur pentru a gasi cea mai buna afacere pentru acelasi produs. Nu presupune ca comerciantul tau online favorit , are intotdeauna cel mai bun pret, pentru ca s-ar putea sa gasesti o oferta mai buna in alta parte.

Ceva a mers prost?

Prima ta escala, daca ceva nu merge bine cu o tranzacție online ar trebui sa fie cumparatorul. Daca trebuie sa raportezi furtul de identitate sau frauda, fiecare tara are un serviciu local de unde se poate raporta problema.

Daca ceva pare suspect, probabil ca este. Fii cu ochii in patru la escrocheriile online pe site-urile relevante. Gaseste informatii pe USA.gov, Scam Watch in Australia si Action Fraud in Marea Britanie.

0 Shares
You May Also Like