Rolul si functiile depozitelor

0 Shares
0
0
0

Rolul si functiile depozitelor
Atunci cand vorbim despre depozite este evident ca cele mai importante elemente care tin de depozite si de rolul depozitarii sunt reprezentate de rafturi, dar sunt mai multe lucruri ce pot sa fie spuse despre depozite si despre nevoia de depozitare de care este foarte important sa tinem cont.

Vom incepe prin a va prezenta rolul unui depozit si functiile sale. Importanta depozitarii marfurlor este relevata cel mai bine de catre functiile variate si complexe pe care le putem intalni in depozitele de marfuri.

Functiile de depozitare sunt determinate si de rolul si de locul depozitelor pentru procesul de circulatie a marfurilor, de structura maselor de marfa care trec prin depozit si de marimea si profilul dar si de rolul verigilor comerciale pe langa care trec si functioneaza.

Depozitele au mai multe functii: de miscare, de alimentare iar cele de miscare implica primirea produselor si descarcarea lor depozitarea si pastrarea dar si manipularea marfurilor, comisionarea sau formarea comenzilor si desigur expeditia.

Functia de alimentare implica depozitarea pe termen scurt si depozitarea pe termen lung care este determinata de solicitarile sezoniere, de varfurile de cerere si de maturizarea produselor cum se intampla cu vinul si cu fructele.

Alaturi de cele doua categorii de functii de alimentare si de miscare depozitele pot sa exercite mai multe functii suplimentare: marcare, etichetate, controul calitatii, derularea comenzilor  si ambalare.

Depozitarea contribuie si la formarea sortimentelor comerciale alegand si sortand marfurile pe marime, calitate, pret, culori si modele si conform nevoilor cumparatorilor faciliteaza si contrilul cantitativ si calitativ al marfurilor pe care le primesc si le expediaza depozitele fiind una din verigile cele mai importante cu ajutorul carora se impiedica patrundera marfurilor care au o calitate slaba in retelele comerciale cu amanuntul.

Sunt si unele operatiuni precum prelucrarea si ambalarea sau preambalarea care reprezinta continuarea productiei in sfera circulatiei. In astfel de cazuri depozitele indeplinesc functii cat mai productive, munca lucratorilor din domeniu marind si valoarea marfurilor.

Dupa sectorul deservit de depozit sunt depozite care deservesc productia si depozite care deservesc circulatia. Cele care deservesc productia sunt cele de colectare care se afla pe caile de concentrare a curentelor de marfa si cele de tranzit sau cele de transbordare care in general se afla in porturi ori pe langa statiile de cale ferata. Depozitele pentru pastrarea sezoniera sau de lunga durata cprind si depozitele pe care le au rezervele de stat si silozurile de cereale, etc.

Dupa modul de utilizare se cunosc si depozite de utilizare singrala care sunt folosite de o singura unitate economica si cele de utilizare comuna care chiar daca apartin unor agenti economici au si posibilitatea de a primi si de a pastra pe baza unor comisioane marfuri care apartin altor agenti economici.

Dupa volumele si obiectivul servirii sunt mai multe tipuri de depozite si enume cele de utilizare singurala care se folosesc de catre o singura unitate economica si cele de utilizare comuna care chiar daca apartin agentilor economici au si posibilitatea de a primi in pastrare pe baza comisioanelor marfuri care apartin altor agenti.

0 Shares
You May Also Like