Care sunt beneficiile pentru sanatate ale cafelei? Cafeaua este daunatoare pentru organism? Cate cafele putem bea pe zi? Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente intrebari pe care ni le punem si despre care am auzit de ani de zile.
De-a lungul anilor chiar s-a spus ca nu trebuie consumata cafea, ca aceasta este o lovitura la inima pentru cei care se confrunta cu diferite afectiuni. Altii se intreaba in schimb, cat de multa cafea este indicat sa consume zilnic pentru a se bucura de beneficiile cafelei.
Ei bine, toate aceste intrebari vor avea raspunsuri in urmatoarele randuri ale acestui articol, iar la final veti dori sa optati pentru o Covim Orocrema cafea boabe 1 kg care sa va permita sa savurati in propria sufragerie o cafea aromata zi de zi.
Nu conteaza daca vorbim despre cafea americana, espresso, macchiato, cafea braziliana si asa mai departe, efectul cofeinei este exact acelasi. Sa vedem atunci care sunt beneficiile pe care ni le poate aduce un consum corect de cafea.
Efectele cafelei asupra creierului
Sa ne confruntam asadar cu primul motiv pentru care luam o anumita cantitate de cafea pe zi (pe langa faptul ca ne place) si anume ca bem cafea ca sa ne trezim si sa incercam sa obtinem incarcaturi pana la sfarsitul zilei.
Acesta este de fapt primul efect pe care il are cafeaua asupra creierului nostru, dar nu este singurul. Cafeaua stimuleaza concentrarea, are efecte pozitive asupra starii de spirit, asupra capacitatii de a reactiona si permite creierului nostru sa functioneze mai eficient chiar si atunci cand se resimte lipsa somnului.
Dar nu se termina aici! Fiind o bautura bogata in antioxidanti, se pare ca cafeaua este un aliat excelent impotriva depresiei. Se spune chiar ca simplul parfum al cafelei ne reduce deja nivelul de stres.
Cafeaua te poate ajuta sa slabesti
Nu va grabiti sa pregatiti cafeaua in speranta de a pierde in greutate! Cand spunem ca cafeaua va poate ajuta sa pierdeti in greutate, inseamna ca, in primul rand, in cantitati mari poate ajuta la reducerea poftei de mancare (dar poate nu este nevoie sa exagerati) si sa luptati impotriva celulitei, deoarece ajuta la cresterea metabolismului.
Daca acest lucru nu ar fi fost suficient, cofeina ajuta organismul sa foloseasca grasimile pentru energie si, prin urmare, sa le arda. Nu este o coincidenta faptul ca majoritatea suplimentelor de slabire care sunt pe piata contin cofeina proprie.
Cafea impotriva diabetului
Cateva studii de-a lungul anilor au aratat ca cafeaua este un aliat excelent impotriva diabetului de tip 2. In mod firesc, totul merge in descompunere daca ne umplem cestile cu zahar de cafea, deoarece stim foarte bine ca diabetul apare din incapacitatea corpului pentru a produce sau asimila insulina.
Cafeaua prietenoasa cu ficatul
Daca sunteti un consumator mare de alcool, cafeaua va poate ajuta ficatul. Un studiu realizat pe un esantion de aproximativ 125.000 de persoane a aratat ca cei care consuma mult alcool, dar beau o ceasca de cafea pe zi, au 20% mai putine sanse de a contracta ciroza hepatica, in comparatie cu cei care beau la fel de mult alcool, dar care nu beau cafea.
Cafea impotriva bolii Parkinson
Un studiu realizat in 2012 ar arata ca cafeaua este un ajutor pentru a reduce sinconiile bolii Parkinson, ajutand bolnavii sa aiba un control mai mare asupra miscarilor lor.
Cafeaua ajuta la digestie
Am auzit acest lucru de multe ori. Desi afirmatia nu este in totalitate corecta, deoarece cafeaua nu este un digestiv, ajuta la stimularea secretiei gastrice si biliare. Din acelasi motiv, cei care sufera de ulcere, gastrita si altele asemenea ar trebui sa evite consumul acestora.
Alte proprietati de care putem beneficia, de la cafea
De obicei, vedem cafeaua doar ca o sursa de cofeina. In realitate, o ceasca de cafea contine alte proprietati interesante, cum ar fi vitaminele B1, B2, B3 si B5, potasiu, magneziu si mangan, in mod natural in cantitati mici.
Cate cafele putem bea pe zi, astfel incat sa nu avem de suferit?
La inceput am vorbit despre consumul moderat sau disproportionat de cafea, intrebarea este „cate cani sunt recomandate zilnic?” Cu privire la ceea ce poate fi inteles ca disproportionat poate fi cu siguranta subiectiv.
Sa spunem ca, in mod normal, recomandam o medie de trei cani de cafea pe zi si nu mai mult de 5. Asadar, am putea spune ca un consum moderat de cafea este exact in cele trei cani si una disproportionata dincolo de cinci.
La ce trebuie sa acordam o atentie deosebita atunci cand ne consumam cafeaua nu este doar bautura in sine, ci si cantitatea de zaharuri, indulcitori si altele, pe care le vom folosi. Prin urmare, este firesc sa retineti ca, daca suntem obisnuiti sa luam 3 – 5 cafele pe zi, este indicat sa limitam zaharul din interior.