Numele inghetatei – cat de importanta este familia in dezvoltarea copilului

Share Button

Intotdeauna mi-au placut cartile cu un mesaj puternic, iar Numele Inghetatei de Raisa Rosca este una dintre ele.  Cartea spune povestea unei familii cu patru fete, din perspectiva mezinei. Actiunea are loc intr-o perioada complicata, in Republica Moldova, atunci cand schimbarile se resimt in defavoarea populatiei si fiecare incearca sa isi asigure un trai bun, cu sacrificiile necesare.

Rolul familiei in evolutia copilului

In ciuda tuturor dificultatilor, fiecare membru al familiei se straduieste sa ofere copiilor cea mai buna educatie, chiar daca asta inseamna sa munceasca mai mult si sa aiba mai putin timp de relaxare. Acesta este si motivul pentru care copiii sunt uneori nemultumiti. Nu au suficient timp pentru joaca, dar asta ii ajuta sa creasca armonios, stiind perfect care este rolul lor in familie si aducand aportul personal in bunul mers al lucrurilor.

Fiecare copil primeste sarcini proportional cu varsta si cu abilitatile sale si toti lucreaza, de la cel mai mic la cel mai mare, pentru a duce totul la bun sfarsit in timp util.

Parintii sunt cei care supravegheaza copiii, dau sarcinile si corecteaza comportamentele nepotrivite. Atunci cand copiii nu asculta, autoritatea tatalui dar si glasul mamei, fac ordine imediat. In momentul in care mezina familiei intra in conflicte cu cateva colege, parintii ii inteleg punctul de vedere, dar ii amintesc ca violenta nu este o solutie.

Aflam de la protagonista ca cea mai mare dintre surori este deja la facultate, in Chisinau. Chiar daca nu mai poate participa la treburile casnice, ea este cea care cumpara ghetutele surorilor mai mici, atunci cand parintii ii solicita ajutorul. Urmatoarea fata care va merge la facultate studiaza franceza pentru a deveni profesoara. Desi nu este deloc usor sa tina doua fete in facultate si alte doua fete la scoala, parintii se straduiesc sa le ajute astfel incat toate sa primeasca o educatie buna.

De la citit la scris este doar un pas

Mezina este pasionata de citit, iar de aici pana la scris este doar un pas. Atunci cand invatatoarea solicita o compunere, protagonista o surprinde atat de tare incat ii viziteaza parintii si ii propune sa participe la un concurs de scriere creativa. In ciuda emotiilor, fata reuseste sa obtina un loc bun la concurs si dovedeste astfel ca nu doar banii sunt importanti. Desi nu este printre favoritii invatatoarei, castiga admiratia tuturor atunci cand numele ei este in primii zece participanti la concurs.

Desi Numele inghetatei nu m-ar fi putut trimite niciodata cu gandul la o astfel de poveste, trecand alaturi de protagonista prin schimbarile specifice vremii, am inteles de ce acesta este un titlu potrivit. Daca pentru adulti e greu sa suporte schimbarea, pentru copilul de generala schimbarile capata alte nuante. Dispar in primul rand produsele pe care le cunostea cel mai bine si care ii placeau, inclusiv inghetata, care este inlocuita de o alta inghetata. Schimbarea insa nu trebuie vazuta doar in mod negativ, pentru ca in unele cazuri are rolul de a imbunatati lucrurile si de a veni in ajutor, asa cum se intampla cu pixurile care inlocuiesc cerneala si stiloul.Advertisement

No comments.

Leave a Reply