Probioticele sunt definite stiintific ca “microorganisme vii care, atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, confera un beneficiu pentru sanatatea organismului”. In termeni simpli, sunt bacterii “bune” care sunt benefice pentru organism.
Probioticele exista in mod natural in anumite alimente (cum ar fi unele tipuri de iaurt si legume fermentate, cum ar fi muraturi si varza), dar pot fi luate si sub forma de supliment alimentar, iar fiecare persoana va cauta probioticul cel mai bun.
In timp ce sistemul nostru digestiv contine in mod obisnuit trilioane de microbi, inclusiv bacterii “bune” si “rele”, uneori echilibrul dintre acestea poate scapa. Bolile, comportamentele de stil sanatos (cum ar fi consumul insuficient de fructe si legume, consumul de alcool, fumatul si inactivitatea fizica) si imbatranirea pot intrerupe acest echilibru.
Exista mai multe modalitati prin intermediul carora probioticele sunt capabile sa imbunatateasca numarul si diversitatea bacteriilor intestinale “bune” care ajuta la mentinerea sistemului nostru digestiv sanatos si care functioneaza eficient. Ca atare, au fost propuse probiotice pentru:
- A reduce simptomele asociate tulburarilor gastro-intestinale, cum ar fi constipatia, diareea si sindromul intestinului iritabil;
- Stimularea sanatatii imune;
- Imbunatatirea nivelului de colesterol din sange;
- A reduce tensiunea arteriala;
- A imbunatati toleranta la glucoza din sange si controlul diabetului.
Cu toate acestea, majoritatea cercetarilor stiintifice privind beneficiile pentru sanatate ale suplimentelor probiotice pare sa fi fost efectuate la persoanele cu probleme de sanatate existente. Dovezile care sustin beneficiile pentru sanatate ale probioticelor la adultii sanatosi sunt foarte limitate.
Suplimentele probiotice sunt cele mai susceptibile de a fi consumate de populatia generala (si altfel sanatoasa), in ciuda faptului ca acest grup beneficiaza de un beneficiu documentat relativ mic.
In urmatoarele randuri veti mai descoperi cateva presupuse beneficii ale probioticelor:
- Probioticele pot creste concentratia de bacterii “bune”. Deci, daca un dezechilibru al bacteriilor din sistemul digestiv apare la adultii sanatosi (datorita stilului de viata sarac, utilizarii antibioticelor sau imbatranirii), suplimentele probiotice pot ajuta la restabilirea echilibrului;
- Probioticele pot reduce disconfortul abdominal cauzat de miscari intestinale neregulate si de constipatie;
- Probioticele pot creste populatia de bacterii “bune” in interiorul si in jurul vaginului. Din cele patru studii efectuate in acest domeniu, toate cele patru demonstreaza imbunatatiri ale lactobacililor vaginali dupa utilizarea capsulelor probiotice sau a supozitoarelor. Acest lucru poate ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar si a vaginitei bacteriene;
- Exista unele dovezi ca probioticele pot stimula sistemul imunitar si pot contribui la reducerea incidentei, duratei si severitatii racelii comune. In timp ce mecanismul exact pentru aceasta nu este clar, probioticele ar putea influenta raspunsurile imune prin stimularea productiei si imbunatatirea activitatii celulelor care lupta impotriva infectiilor respiratorii. Dar numai trei studii au aratat aceste beneficii la adultii sanatosi.
In cazul in care aveti o dieta saraca (consumati prea mult alimente si nu suficienta fructe, legume si produse din cereale integrale sau consumati alcool prea mult si prea des) si nu faceti exercitii in mod regulat, bacteriile digestive pot beneficia din suplimente probiotice, asa ca trebuie sa va indreptati atentia spre probioticul cel mai bun.