Efectele fumatului asupra implanturilor dentare

Share Button

Fumatul de tigarete sau trabucuri este foarte distructiv si nesanatos si are consecinte majore asupra sanatati orale ca si asupra starii de santate generala a intregului organism. Poate duce la inflamarea deschiderilor catre glandele salivare si poate lasa depuneri pe dinti.

De asemenea fumatul cauzeaza pierderea osului alveolar si poate slabi gingiile cu gingivite. Atat tigarile cat si trabucurile contribuie la pierderea osului alveolar iar tutunul contine chimicale specifice care contribuie la aparitia cancerului sau a altor probleme de sanatate orala.

Fumul si substantele chimice de la tutun interfereaza cu functiunile normale ale celulelor gingiei, lasand gingia vulnerabila la infectii si la boli. Acest lucru poate avea consecinte nefaste asupra implanturilor dentare care se bazeaza pe mandibula ca baza si pe gingii ca suporturi.

Un implant dentar Iasi este un inlocuitor al unui dinte asa ca instalarea lui necesita o baza puternica si un suport inconjurator. Un implant este un obiect strain instalat in gura si trebuie asigurat in pozitia corecta folosind oasele si gingiile. Implantul este introdus in osul alveolar iar gingiile se vindeca incet in jurul lui pentru a il mentine ferm in pozitie.

Fumatul tutunului slabeste aceste tesuturi din gura si de aceea slabeste fundatia si taria implantului. Fumatul impiedica procesul de vindecare al implantului dentar, riscand pierderea implantului.

Fumatorii se confrunta cu riscuri mai mari. Conform studiilor realizate in ultima perioada de catre un corp de specialisti in implanturi dentare, s-a raportat un istoric al fumatului. Astfel, exista un grad mai mare de complicatii si sanse mai mari de esec. Fumatorii nu doar cresc riscul unei interventii ci acestia sunt foarte greu de tratat deoarece exista o rata mare de esec in cazul aplicarii unor implanturi dentare.

Fumatorii prezinta un risc mai mare de infectie in zona implantului. Tot acest studiu a aratat faptul ca 14% din totalul implanturilor dentare nereusite a apartinut celor care fumeaza si doar 1% fumatorilor.

In concluzie, riscurile de esec la fumatori sunt mult mai mari. Unii medici dentisti recomanda renuntarea la fumat inainte de a efectua o astfel de procedura sau, in cazul in care maxilarul este foarte slabit, nici nu vor sa aiba o atfel de interventie asupra unui pacient care fumeaza sau care a fumat in trecut.

Pentru fumatori exista si alte metode de a isi cosmetiza dantura. Astfel, ei pot apela la proteze partiale sau totale in cazul in care si-au pierdut toata dantura. Sub nici o forma, acestia nu trebuie sa recurga la implanturi deoarece maxilarul lor nu este suficient de rezistent pentru a sustine o astfel de interventie iar vindecarea gingiei se produce foarte greu.

De aceea, chiar daca un implant reuseste in cazul unui fumator si nu este respins de catre organism, va dura foarte mult timp pana cand acesta va deveni operational si respectiva persoana il va putea folosi.



Advertisement

No comments.

Leave a Reply