Ce este spondiloza lombara?

Share Button

Ce este spondiloza lombara?Spondiloza lombara poate fi descrisa ca fiind toate afectiunile degenerative care afecteaza discurile, corpurile vertebrale si articulatiile asociate ale vertebrelor lombare. Spondiloza nu este un diagnostic clinic, ci un termen descriptiv utilizat pentru a desemna probleme de coloana vertebrala.

In literatura de specialitate, spondiloza lombara cuprinde numeroase patologii asociate, incluzand stenoza spinarii, spondilolisteza degenerativa, osteoartrita si multe altele. De asemenea, capteaza efectele imbatranirii, traumei si doar utilizarea zilnica a discurilor intervertebrale, a vertebrelor si a articulatiilor asociate.

In ceea ce priveste pacientii varstnici, boala se spune ca este progresiva si ireversibila. Adesea, regiunea lombara este cea mai afectata, datorita expunerii la stres mecanic. Cand un pacient sufera de spondiloza lombara, este posibil ca osteofitele sa fie formate.

Aceste osteofite sunt o crestere superioara a oaselor care apar datorita desprinderii periostului din corpul vertebral. Durerea poate fi produsa atunci cand se formeaza o stenoza foraminala neurala, care provine din formarea osteofiturilor. Pacientul poate avea, de asemenea, rigiditate articulara, care poate limita miscarea. Pacientii cu spondiloza lombara au, de asemenea, claudicare neurologica, care include: dureri de spate inferioare, dureri de picioare, amorteala in picioare si in picioare.

Anatomie clinica relevanta

Spondiloza (degenerarea coloanei vertebrale lombare), in general, se initiaza de pe discul intervertebral. La acest nivel au loc schimbari structurale biochimice si structurale progresive, conducand la o modificare a proprietatilor fizice ale elasticitatii si rezistentei mecanice.

Discurile lezate provoaca modificari patologice ale corpului vertebral, in care apar osteofitele. Cele mai multe osteofite sunt anterioare sau laterale in proiectie. Osteofitele vertebrale posterioare sunt mai putin frecvente si rareori influenteaza maduva spinarii sau radacinile nervoase.

Epidemiologie / Etiologie

Spondiloza lombara este o forma de durere a spatelui inferior si reprezinta o importanta problema clinica, sociala, economica si publica care afecteaza populatia globala. Este o tulburare cu multe etiologii posibile si multe definitii. Incidenta spondilozei lombare este de 27-37% din populatia asimptomatica a durerii de spate. De exemplu, in Statele Unite, mai mult de 80% dintre persoanele in varsta de peste 40 de ani au spondiloza lombara, crescand de la 3% dintre persoanele in varsta de 20-29 ani.

Spondiloza lombara poate incepe la persoanele cu varsta de 20 de ani, si are sanse tot mai mari sa isi faca aparitia odata cu trecerea anilor. Majoritatea studiilor internationale nu sugereaza nici o legatura cu stilul de viata, inaltimea, greutatea, masa corporala, activitatea fizica, consumul de tigari si alcool sau istoricul reproducerii.

Caracteristici / prezentare clinica

Pacientii cu spondiloza lombara au dureri in coloana vertebrala axiala. Pacientii care sufera de spondiloza lombara au, de asemenea, claudicare neurologica, care include dureri de spate inferioare, dureri de picioare, amorteala in picioare si in picioare. Aceste simptome se imbunatatesc prin pozitionarea in pozitie sezand in sus si in sus.

Proceduri de diagnosticare

Pentru diagnosticul clinic de spondiloza lombara, este necesara o investigatie aprofundata pentru a se asigura excluderea altor patologii. In practica clinica folosim:

  • RMN: scump, dar prezinta cele mai mari detalii pe coloana vertebrala si este folosit pentru a vizualiza discurile intervertebrale, inclusiv gradul de hernie de disc, daca este prezent. Un RMN este, de asemenea, utilizat pentru a vizualiza vertebrele, articulatiile fatetului, nervii si ligamentele din coloana vertebrala si poate diagnostica in mod fiabil un nerv ciupit
  • Radiografiile  : afiseaza spursurile osoase pe corpurile vertebrale ale coloanei vertebrale, ingrosarea imbinarilor fatetului (articulatiile care leaga vertebrele una de alta) si ingustarea spatiilor intervertebrale.
  • Scanarea CT: capabila sa vizualizeze coloanei vertebrale in detaliu si poate diagnostica ingustarea canalului spinal (stenoza spinarii) atunci cand este prezent
  • SPECT: Scintigrafia osului computerizat cu tomografie computerizata cu un singur foton este utilizata pentru evaluarea suplimentara a pacientilor cu suspiciune de spondiloliza. Controversa inconjoara desemnarea unuia dintre aceste teste drept cea mai utila in evaluarea spondilolizei.



Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply