Se poate sa te fi mutat intr-o noua casa sau se poate ca actuala ta locuinta sa aiba nevoie de ceva schimbari. Cum faci sa-ti alegi un design care sa fie placut, sa te faca sa te simti confortabil si, totodata, sa se alinieze celor mai noi tendinte?
De unde, mai exact, pornesti? De la sufragerie sau de la baie? De la ferestre si usi sau de la mobilerul interior? Pentru ce stil/stiluri sa optezi? Este important sa-ti placa doar tie sau trebuie sa faci un compromis de dragul musafirilor?
Inainte de a angaja un designer care sa-ti raspunda detaliat la aceste intrebari, trebuie sa cunosti urmatoarele principii:
• In primul rand, trebuie sa stii ca stilurile pot coexista, asa ca simte-te liber sa optezi pentru mai multe variante de design. O casa nu trebuie sa fie exponentul unui stil anume, acest tip de categorisire este expirat, nemaifiind la moda de multa vreme.
• In al doilea rand, trebuie sa nu abuzezi de libertatea oferita de coexistenta stilurilor! In caz contrar, ceea ce va rezulta va fi un kitsch. Stilurile trebuie imbinate in asa fel incat sa se armonizeze si sa dea nastere la ceva unitar.
• Intr-un al treilea rand, modul in care vrei sa-ti decorezi casa trebuie sa fie in deplin acord cu ceea ce iti doresti, in genere, in viata. De aceea este necesar ca, mai intai, sa faci un mic research asupra lucrurilor care-ti plac, care te pasioneaza, care te motiveaza si te fac sa te simti bine. Felul in care iti amenajezi interiorul casei denota personalitatea ta, influentandu-i, in acelasi timp, si pe cei care iti vor calca pragul.
Interiorul reflecta exteriorul: design-ul gradinii
Daca esti fericitul posesor al unei case cu gradina, trebuie sa stii ca ai o responsabilitate in plus: gradina! Ea reprezinta, intr-adevar, un coltisor de natura adus sub ochii nostri, dar reprezinta, totodata, si o responsabilitate in privinta modului in care o aranjezi si o intretii. Exista cateva reguli de care este bine sa tii cont atunci cand o amenajezi.
• Miza oricarui stil de design este de a face gradina sa arate ca un tablou.
• Tabloul pe care-l creezi trebuie sa aiba un aspect cat se poate de natural, in caz contrar nu vei obtine efectul unui peisaj natural.
• Gradina este o unitate si trebuie organizata ca atare. De aceea, trebuie sa te axezi pe un punct central pornind de la care sa incepi design-ul propriu-zis. Ai grija ca marginile gradinii sa fie mai putin evidente, deoarece, daca sunt prea incarcate, vor distrage atentia de la centru.
Designul pentru garaj – practic si cu bun gust
Designul interior trebuie sa se acorde perfect cu cel exterior. Iar aici nu vorbim doar despre gradina, ci si despre garaj – caci el reprezinta o mica locuinta nu doar pentru masina ta, ci si pentru tine (atunci cand iti petreci timpul verificand de unul singur anvelopele, de pilda).
Pentru ca design-ul garajului se reduce foarte mult la usa pe care o alegi, urmatoarele reguli se vor referi la aceasta din urma.
• Daca designul casei este unul traditional, poti opta pentru un stil de usa de garaj tip vagon. De cele mai multe ori, in acest caz, este vorba de usile batante.
• In cazul in care casa ta este una moderna, este indicat sa optezi pentru o usa de garaj… cel putin la fel de moderna. Este recomandat sa alegi un stil modern de usa de garaj, cum sunt, de exemplu, usile sectionale din aluminiu, formate din panouri lungi si orizontale.
• Stilul conservator de usa de garaj se potriveste cam oricarui model architectural. Acest tip de usa este alcatuit din panouri care pot fi gasite in diverse marimi, adaugand eleganta locuintei.
Un aspect esential de care trebuie sa tii cont, dupa ce te-ai decis asupra stilului, este automatizarea usii de garaj (mai multe detalii gasesti aici). Este de preferat sa iei in calcul aceasta optiune, deoarece sporeste atat confortul cat si… siguranta!