Cum functioneaza incalzirea prin pardoseala

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza incalzirea prin pardosealaIncalzirea si racirea in pardoseala reprezinta o forma de incalzire si racire centralizata care realizeaza controlul climatizarii in interior pentru confort termic prin conductie, radiatie si convectie. Termenii incalzire radianta si racirea radianta sunt folositi in mod obisnuit pentru a descrie aceasta abordare deoarece radiatia este responsabila pentru o parte semnificativa a confortului termic rezultat, dar aceasta utilizare este corecta din punct de vedere tehnic numai atunci cand radiatia compune mai mult de 50% din schimbul de caldura dintre podea si restul spatiului.

Descriere

Sistemele moderne de incalzire prin pardoseala folosesc fie elementele de rezistenta electrica (“sisteme electrice”), fie fluidele care circula in tevi (“sisteme hidraulice”) pentru incalzirea podelei. Fiecare tip poate fi instalat ca sistem primar de incalzire a cladirii intregi sau ca incalzire prin pardoseala localizata pentru confort termic.

Unele sisteme permit incalzirea camerelor unice atunci cand fac parte dintr-un sistem mai mare cu mai multe camere, evitand orice caldura risipita. Rezistenta electrica poate fi utilizata numai pentru incalzire; atunci cand este necesara si racirea spatiului, trebuie utilizate sisteme hidraulice.

Alte aplicatii pentru care sistemele electrice sau hidraulice sunt potrivite includ topirea zapezii / ghetii pentru plimbari, caile de acces si elementele de aterizare, conditionarea terenurilor de fotbal si de fotbal si prevenirea inghetului in congelatoare si patinoare. O gama de sisteme de incalzire prin pardoseala si modele sunt disponibile pentru a se potrivi diferitelor tipuri de pardoseli. Pentru astfel de sisteme se folosesc automatizari incalzire in ardoseala.

Elementele electrice de incalzire sau conductele hidraulice pot fi turnate intr-o placa de beton (“sistem de podea turnat” sau “sistem umed”). Ele pot fi asezate deasupra podelei (“sistem uscat”) sau atasate direct la podeaua din lemn (“sistem sub podea” sau “sistem uscat”).

Unele cladiri comerciale sunt concepute pentru a profita de masa termica care este incalzita sau racita in timpul orelor de varf, cand ratele de utilitate sunt mai mici. Daca sistemul de incalzire / racire este oprit in timpul zilei, masa betonului si variatia temperaturii in incapere se deplaseaza in sus sau in jos in intervalul dorit de confort. Astfel de sisteme sunt cunoscute sub denumirea de sisteme de constructii termice sau TABS.

Sisteme hidronice

Sistemele hidronice utilizeaza apa sau un amestec de apa si antigel, cum ar fi propilen glicolul ca fluid de transfer de caldura intr-o “bucla inchisa” care este recirculata intre podea si cazan.

Diferite tipuri de tevi sunt disponibile special pentru sistemele de incalzire prin pardoseala si racire hidraulica si sunt in general fabricate din polietilena, inclusiv PEX, PEX-Al-PEX si PERT. Materiale mai vechi, cum ar fi polietilena (PB) si teava de cupru sau otel, sunt inca folosite in anumite locatii sau pentru aplicatii specializate.

Sistemele hidraulice necesita designeri calificati si oameni de afaceri familiarizati cu cazanele, pompele de circulatie, comenzile, presiunea fluidelor si temperatura. Utilizarea substatiilor moderne asamblate din fabrica, utilizata in principal in incalzirea si racirea centralizata, poate simplifica considerabil cerintele de proiectare si reduce timpul de instalare si punere in functiune a sistemelor hidraulice.

Sistemele hidraulice pot utiliza o singura sursa sau o combinatie de surse de energie pentru a ajuta la gestionarea costurilor energiei.

0 Shares
You May Also Like