Ce este aronia si pentru ce este indicata?

Share Button

Planta de Aronia este mai putin cunoscuta, deocamdata, datorita proprietatilor nestiute si a beneficilor sale asupra organismului.

Fructele rosii de Aronia au o inaltime de maxim 4 metri si minim 2. Frunzele cu flori albe sau roz pal si se numara printre fuctele rezistente la temperaturile scazute ale iernii. Fructele negre sunt scunde si nu rezista la temperaturile iernii. Frunzele sunt mici si florile sunt doar de culoare alba. Fructele purpurii sunt o combinatie intre cele rosii si cele negre.

Gustul fructelor de Aronia difera in functie de culoarea acestuia. De obicei au un gust amar si astringent, iar prin congelarea lor devin mai dulci. Fructele purpurii imbina gustul de amar si dulce, fiind rezultatul celor negre si a celor rosii. Pentru a accepta gustul mai usor, fructele de Aronia pot fi consumate impreuna cu alte fructe, nuci, seminte dulci sau acrisoare.

Aronia contine foarte multi antioxidanti, antociani si proantocianine. De asemenea, este cunoscuta datorita continutului de minerale si vitamine benefice organismului:

  • Calciu – 5% din doza zilnica recomandata
  • Magneziu – 5%
  • Fier – 8%
  • Zinc – 5%
  • Potasiu – 3%
  • Mangan – 32%
  • Vitamina C – 35%
  • Vitamina A – 7%
  • Vitamina E – 8%
  • Vitamina K – 17%

O alta vitamina mai putin cunoscuta pentru rolul ei in organism este si vitamina Q, aceasta se numara printre cele mai rare, iar rolul ei este de a preveni cancerul, Parkinson-ul si astmul. Vitamina P, a carui rol este de a fixa vitamina C in corp, se afla de asemenea in compozitia fructelor de Aronia.

Folosirea fructelor de Aronia este prezenta in industria farmaceutica – ramura ingrijire si frumusete. Aronia este utilizata in producerea cremelor cu protectie solara, a cremelor antiinflamatorii dar si a sapunurilor antibacteriene.

Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, Aronia se foloseste si in industria alimentara. Un alt atuu pe care Aronia il are este sorbitolul. Sorbitolul este o substanta foarte rar intalnita, care se foloseste ca si inlocuitor al zaharului. Consumul de sorbitol ajuta la descompunerea grasimilor rele din organism.

Beneficiile Aroniei asupra organismului:

  • Este un puternic anti diabetic. Fructele de Aronia ajuta la mentinerea echilibrata a nivelul de zahar in sange si scade riscul de a face diabet. Carbohidratii sunt folositi intr-un mod benefic, iar datorita acestui fapt, nivelul de zahar din sange scade in cazul persoanelor care sufera de aceasta boala.
  • Are efect impotriva cancerului. Sucul de Aronia este unul dintre cele mai indicate alimente care combat aceasta boala si o tin la distanta. Continutul ridicat de antioxidanti pe care fructele de Aronia il are, ajuta la prevenirea cancerului dar si la tratatrea sa.
  • Ajuta la curele de detoxifiere si de slabire. Datorita faptului ca Aronia are un nivel scazut de calorii, dar in acelasi timp fibre dietetice, acest fruct ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Pentru o mai buna digestie si pentru accelerarea metabolismului, fructele de Aronia sunt alimentele ideale in procesul pierderii in greutate.
  • Are efect de intarire al sistemului imunitar. Proprietatile antibacteriene si continutul mare de vitamina C sunt proprietatile cele mai potrivire pentru intarirea sistemului imunitar.


Advertisement

No comments.

Leave a Reply