Ce boli trateaza medicul urolog?

Share Button

Ce boli trateaza medicul urolog?Specialistul in urologie este adesea denumit „medic de sex masculin”. De fapt, bolile organelor genitale masculine sunt doar unul dintre domeniile de responsabilitate ale urologului. Dar domeniul de activitate al urologului cuprinde intreaga zona a organelor urinare si genitale.

In domeniul organelor urinare, medicul urolog se ocupa de bolile si tratamentul rinichilor, vezicii urinare, ureterei si uretrei. Aceasta afecteaza in principal tulburarile tractului urinar, atat la femei, cat si la barbati. Aici, de exemplu, pietrele urinare sunt boli comune.

In zona organelor genitale, urologul se ocupa doar de sexul masculin. Aici fac parte din zona sa de activitate testiculele, epididimul, canalul spermatic, veziculele seminale, penisul si prostata. De exemplu, disfunctia erectila si impotenta sunt tratate aici (andrologie).

In toate domeniile, urologul trateaza subiectul preventiv, in special detectarea precoce a modificarilor tisulare si a tumorilor. Specialistul in urologie diagnostica modificari ale testiculelor sau structurilor adiacente tractului urinar, cum ar fi anusul si podeaua pelvina (proctologie), folosind examinarea tactila.

Boli ale urologiei

Traiectul urogenital este unul dintre cele mai complexe sisteme din corpul uman, insa chiar si acest sistem complex poate avea unele probleme, iar pentru rezolvarea lor, va fi nevoie de o vizita intr-un cabinet urologie Mures, unde medicul specialist va diagnostica problema, si va gasi o solutie de tratament. Pana atunci insa, iata care sunt posibilele boli!

  1. Infectia tractului urinar

Infectiile tractului urinar sunt de obicei declansate de bacterii. Urina in sine este practic lipsita de agenti patogeni straini. Cu toate acestea, bacteriile pot intra prin uretra si se pot ridica pana la vezica.

Aici declanseaza o inflamatie pe care urologul o numeste cistita. Infectiile tractului urinar apar mai ales la femei si sunt extrem de dureroase. Simptomele includ o senzatie de arsura la urinare, urinare frecventa si sange in urina.

  1. Incontinenta urinara

In cazul incontinentei urinare, cei afectati pot controla doar insuficienta sau deloc excretia de urina. Cercetarile au aratat ca aproximativ 10% din toate femeile sufera in mod regulat de incontinenta urinara.

Stresul joaca adesea un rol; alte cauze pot fi varsta, deteriorarea uretrei, dar si nasterea. Sfincterul uretral nu mai poate preveni fluxul nedorit de urina daca exista o presiune crescuta in abdomen. Specialistul in urologie va folosi medicamente si / sau terapie fiziologica.

  1. Pietre la rinichi

Depozitele din canalele de rinichi si pelvisul renal se numesc pietre la rinichi. Cauza este calcifierea si cristalele care sunt depuse in sistemul de drenaj al unui rinichi, de exemplu, cauzate de o alimentatie necorespunzatoare.

Ele constau in calciu, acid uric si alte substante din urina. In timp ce pietrele la rinichi mai mici sunt usor excretate, cele mai mari provoaca dureri severe atunci cand trec prin ureter, vezica si, in final, uretra. Barbatii sunt afectati de doua ori mai mult decat femeile.

  1. Insuficienta renala

Cu insuficienta renala, ambii rinichi sunt afectati de o disfunctionalitate sau esec. Daca rinichii nu mai functioneaza corect, acest lucru are consecinte importante pentru organism: sangele nu mai este purificat in mod adecvat, produsele de descompunere nu mai pot parasi corpul prin urina si se acumuleaza in fluxul sanguin.

Urologul distinge cinci etape; simptomele apar de obicei destul de tarziu. Specialistul din cadrul unui cabinet urologie Mures, va verifica in principal persoanele cu risc, cu boli precum diabetul si hipertensiunea arteriala, pentru a putea interveni in timp util.

  1. Disfunctie erectila

Barbatul sufera de disfunctie erectila atunci cand penisul sau nu mai poate forma o erectie adecvata pentru actul sexual. O suferinta fizica cu consecinte psihologice – si pentru partener; lipsa unei erectii are diverse cauze, de multe ori inclusiv stres.

De asemenea, bolile pot duce la disfunctii erectile. Aproximativ cinci procente dintre barbati sunt afectati, in special la o varsta inaintata. Urologul va diagnostica motivele si va sugera terapia adecvata.

  1. Inflamatia prostatei

Inflamarea acuta sau cronica a prostatei se numeste prostatita. Este cauzata de bacterii sau substante din urina care patrund in tesutul organului. Printre simptome se numara urinarea dureroasa si nevoia frecventa de a urina. Unii pacienti se plang si de dureri abdominale sau de miscari ale intestinului, iar febra apare rar. Diverse cauze pot duce la inflamatie, bacteriile sunt adesea cauza.

  1. Menopauza la barbati

De asemenea, barbatii pot intra in menopauza; specialistul in urologie vorbeste despre andropauza. De la varsta de 40 de ani, se modifica proportia de testosteron, cel mai important hormon sexual masculin din sange.

Simptomele sunt variate: performanta scade, libidoul se schimba si poate apare osteoporoza. Modificarile sunt in general normale, dar pot duce la reclamatii severe. Apoi, urologul va va trata in consecinta, de exemplu cu terapia de inlocuire a testosteronului.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply