Pubertatea si schimbarile aparute in aceasta perioada

0 Shares
0
0
0

Pubertatea este momentul cand toate organele si corpul, in general, se maturizeaza. La sfarsitul pubertatii, esti matur sexual si reproductiv. Cresterea si dezvoltarea care apar in timpul pubertatii sunt determinate de modificarile nivelurilor anumitor hormoni din organism.

Modificarile hormonale incep in anii scolii de mijloc, dar pubertatea incepe la aproximativ 10 ani pentru fete si 11 ani pentru baieti. Toată lumea este diferita, deci se poate ajunge la pubertate mai devreme sau mai tarziu decat perioada pe care specialistii de pe www.sexedu.ro o mentioneaza. De obicei, fetele incep pubertatea cu mult inaintea baietilor.

O data cu avansarea pubertatii, atat baietii, cat si fetele au multe schimbari emotionale, iar pentru multi, este un moment de alegere a unor modalitati diferite de a se comporta cu familia, prietenii si profesorii.

Schimbari fizice pentru fete in jurul pubertatii

Modificarile fizice care apar pentru fete in perioada pubertații includ:

  • Forma corpului – soldurile se vor largi si corpul se va curba.
  • Inalțime – fetele vor creste in inaltime.
  • Acneea – Poate aparea acneea. Aceasta este o boala a pielii care apare ca umflaturi – cel mai frecvent pe fata, gat, umeri, partea superioara a spatelui si pe piept. Aceste umflaturi pot fi puncte negre, albe, cosuri sau chisturi. Modificarile hormonale in timpul pubertatii cauzeaza acnee la adolescenti.
  • Cresterea sanilor si sensibilitatea – Prima etapa a cresterii sanilor este numita „inflorire”. Uneori, sanii sunt de dimensiuni diferite. Acest lucru este normal, dar discuta cu medicul tau daca iti faci griji.
  • Cresterea parului – Parul va incepe sa creasca in jurul zonei pubiene si sub brate, iar parul de pe picioare si brate se va inchide la culoare.
  • Menstruatia – Perioadele menstruale vor incepe. Acestea fac parte dintr-un ciclu lunar in care mucoasa uterului se ingroasa, pe masura ce corpul se pregateste pentru sarcina. O data pe luna, daca nu apare o sarcina, atunci apare menstruatia. Poti incepe sa ai dureri sau crampe chiar inainte sau la inceputul perioadei. Daca durerea devine prea mare, este recomandat sa consulti un medic.

Schimbari fizice pentru baieti in jurul pubertatii

Modificarile fizice care apar la baieti in jurul pubertatii includ:

  • Inaltimea si cresterea musculara – Baietii vor deveni mai inalti si mai puternici si va incepe sa creasca masa musculara. Acest lucru se intampla diferit la fiecare baiat in parte.
  • Acneea – Poate aparea acneea. Aceasta este o boala a pielii care apare ca umflaturi – cel mai frecvent pe fata, gat, umeri, partea superioara a spatelui si pieptul. Aceste umflaturi pot fi puncte negre, albe, cosuri sau chisturi. Modificarile hormonale in timpul pubertatii cauzeaza acneea la adolescenti.
  • Schimbarile vocei – vocea va deveni mai profunda. Acest lucru este uneori numit „rupere de voce” din cauza urcusurilor si coborasurilor in tonul vocal.
  • Cresterea parului – Parul de pe corp incepe să creasca in jurul zonei pubiane, a picioarelor, sub brate si pe fata. Firul de par devine mai gros si mai intunecat.
  • Cresterea genitala – Testiculele si penisul vor creste. Este normal ca un testicul sa fie mai mare decat celalalt. Unii baieti se ingrijesc de dimensiunea penisului, dar functia sexuala, inclusiv capacitatea de a face sex nu depinde de dimensiunea penisului.
  • Vise umede – Este posibil sa apara visele umede, cand se ejaculeaza in somn. Aceasta este o parte normala a dezvoltarii
  • Erectii – Uneori, erectiile apar atunci cand sunteti nervosi sau excitati ori fara nici un motiv, ceea ce va poate face sa apara jena. Alti oameni nu le vor observa de obicei, iar acestea vor disparea după cateva minute.
  • Modificari ale sanilor – poate aparea o crestere a sanilor si sensibilitate. Acesta este un raspuns normal la hormonii in schimbare din corpul baietilor si in cele din urma va disparea.

Modificari emotionale pentru fete si baieti in jurul pubertatii

Schimbarile emotionale apar uneori inainte de schimbarile fizice ale pubertatii. Multi tineri doresc sa-si asume un control mai mare asupra vietii lor in timp ce trec prin perioada pubertatii.

Aceasta este perioada cand incep sa puna mai mult accent pe felul cum arata, incep sa aiba un interes sexual fata de alte persoane si apar tot felul de schimbari de dispozitie, energie si somn. Aceste schimbari emotionale sunt o parte importanta a noii personalitati si a propriilor valori morale și de identitate.

Sprijinul parintilor

De-a lungul pubertatii, poate ajunge sa incerci sa obtii o independenta suplimentara dar inca nu te simti gata sa renunti la sprijinul parintilor. Acest lucru poate insemna ca uneori te simti ca un adult si uneori te simti ca un copil. Acesta este un lucru perfect normal.

Explorarea, asumarea de riscuri si, uneori, impulsivitatea de a actiona sunt, de asemenea, normale in aceasta perioada.

Parintii se pot ingrijora atunci cand doresti sa iesi pe cont propriu si sa actionezi independent, deoarece acestia sunt preocupati de siguranta si bunastarea ta. De aceea, dorinta de independenta poate duce la discutii nedorite cu parintii sau ingrijitorii care doresc sa va tina in siguranta.

0 Shares
You May Also Like