Polizor de banc. O unealtă indispesabilă.

Share Button

Polizor de banc. O unealtă indispesabilă.Polizorul de banc este principala piesă de rezistenţă a atelierului: o mașină care atrage atenţia, abrazivă și concepută pentru a poliza fiecare obiect pe care îl întâlnește dintr-o carcasă metalică, care oferă siguranţă.

Dar care sunt tipurile de polizor de banc ? Cum funcţionează şi cum ar trebui utilizat? Îmi propun să răspund acestor întrebări în următorul articol.

Principiul de funcţionare este simplu: un motor electric roteşte cele două discuri de polizat la viteză mare. La contactul cu obiectul supus polizării, discurile „elimină” din suprafaţă.

În funcție de discul  pe care îl are, un polizor de bancă poate modela, ascuți, șlefui, lustrui sau curăța aproape orice obiect metalic (şi nu numai). Pentru a utiliza unul, trebuie atașată cea mai aspră roată de care aveţi nevoie  pentru munca dvs. – 36-grit poate ascuți majoritatea instrumentelor de grădinărit; 60-grit este mai bun pentru dalte și cuţite pentru şlefuirea lemnului.

Rotile de optzeci sau 100 de granule sunt cel mai bine rezervate pentru lucrări delicate, cum ar fi modelarea pieselor  din metal și ascuţirea eficientă a cuţitelor.

Așezați obiectul pe care doriți să-l polizaţi pe roata din față, la un unghi de aproximativ 25-30 de grade. Păstrați-l în mișcare. Combinația de granulație aspră și mișcare constantă va împiedica supraîncălzirea metalului. Ei bine, mai ales.

Dacă burghiul sau instrumentul dvs. începe să se încălzească, înmuiați-l într-o cutie de cafea plină cu ulei încălzit rapid, precum Brownells Tough-Quench sau Chevron Quenching Oil 70. Acest lucru va preveni crăpăturile microscopice care se pot dezvolta de la răcirea unui instrument fierbinte,  stropindu-l cu apă rece, care, de altfel, este încă tratamentul preferat pentru filialele majore.

După cum știți deja, majoritatea polizoarelor de bancă vin cu roți de rectificat foarte grosiere și medii. De asemenea, după cum știți, aceste roți sunt proiectate să manipuleze numai metalele dure. Metalele mai moi și alte materiale pur și simplu nu funcționează bine cu aceste roți abrazive.

În cazul în care lucraţi cu şi pentru a poliza  piesele din lemn așa cum doriți este  esenţial să folosiți o roată de șlefuit mai moale, care are un finisaj mai  fin. Ceea ce trebuie să faceți este să înlocuiți roata de șlefuit standard cu o roată de șlefuit de oxid de aluminiu de 100 sau 120 gresii sau o roată din carbură de silicon cu aceeași granulație.

Roata de oxid de aluminiu este mai moale și se va uza mai repede, dar ar trebui să funcționeze cu proiectul dvs. de lemn mult mai ușor și să vă ofere rezultatele dorite.

În plus, dacă aveți un polizor de banc cu viteză variabilă, utilizați cea mai mică viteză. Acest lucru vă permite să păstrați controlul asupra măcinării și împiedică deteriorarea lemnului.

În afară de toate aceste detalii tehnice, tind să menţionez importanţa siguranţei. Indiferent de ceea ce doriţi să faceţi, este esenţial să aveţi mare grijă de fiecare dată când lucraţi cu orice polizor de banc.

Asta presupune să nu purtaţi acesorii lungi (cravată, lanţuri, etc), să aveţi părul prins (dacă acesta are o lungime substanţială, bineînţeles) şi, evident, să nu atingeţi direct roata (altfel decât cu piesa pe care o supuneţi polizării) în timpul acţiunii.

 

În concluzie, un polizor de banc este o unealtă oarte importantă în orice atelier. Oferă posibilitatea ascuţirii, şlefuirii, modelării pieselor din fier dar şi a altor materiale.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply