Craciunul trece, natura ramane

Share Button

Craciunul trece, natura ramaneNu trebuie decat sa privim in jur si sa vedem cat este de frumoasa, de impunatoare si de importanta intreaga natura pentru noi.

In paduri gasim un mozaic de forme, dimensiuni si culori, atat de importante si de vitale pentru noi, timp in care, din pacate, anual, defrisarile sporesc odata cu sosirea perioadei de Craciun, in care atat de multi oameni opteaza inca pentru un brad natural, in detrimentul unui brad artificial de Craciun.

Bineinteles, nici faimoasa industrie a brazilor artificiali, nu este nici ea o solutie prea ecologica, pentru ca la fabricarea acestor brazi se polueaza aerul si se folosesc materiale care nu sunt reciclabile. Exista nenumarate studii in domeniu in care este clar demonstrat faptul ca este la fel de daunatoare mediului ca si masivele defrisari.

O astfel de fabrica va poate aduce in case un brad artificial de poveste pe care sa-l puteti folosi ani la rand, fara a mai fi nevoie ca, pentru voi, sa se taie anual un copac ori sa se fabrice anual un bradut de plastic, insa, pentru a fi o solutie cu adevarat ecologica, un brad de plastic ar trebui sa fie folosit cateva zeci de an.

Stiti de greu creste un astfel de bradut sau stiti in cati ani isi formeaza tulpina si coroana si cata seva a pamantului se investeste in acest proces? Cu siguranta, multi ignora aceste fapte, considerand mai importanta prezenta mirosului de brad in casa decat protejarea mediului inconjurator.

De asemenea, din pacate, peste trei sferturi din brazii artificiali care sunt vanduti in intreaga lume, sunt fabricati in China, tara care este cel mai mare poluator al lumii. Pe langa gradul de dioxid de carbon eliminat in atmosfera la fabricarea brazilor, se adauga  si poluarea pe care mijloacele de transport o emana in aer.

Din fericire, exista si variante care sa fie prietenoase mediului si care pot oferi atat miros de cetina proaspata care este atat de dorit in preajma sarbatorilor, cat si un brad impodobit de Craciun, pastrand simbolul si ducand traditiile mai departe.

Una dintre aceste optiuni este achizitionarea unui brad natural fie din pepiniere special destinale acestui scop, fie achizitionarea unui brad natural in ghiveci, care poate fi pastrat si el de-a lungul anilor, iar cand devine prea mare pentru a intra in casa poate fi plantat in gradina sau, de ce nu, in paduri.

O alta varianta ar fi sustinerea fabricilor care incearca sa intre pe piata brazilor artificiali, fabricand astfel de braduti din materiale reciclabile si biodegradabile, astfel incat, dupa ce bradutul nu mai este compatibil cu dorintele unei familii, acesta sa poate fi refolosit si reciclat, fiind punctul de pornire pentru crearea unui alt pom.

Indiferent de tipul de bradut pe care il alegem, bradul este simbolul Craciunului care nu trebuie sa lipseasca din casele oamenilor, asadar ar fi ideal sa incercam sa ajutam intr-un fel natura, recicland  brazii naturali si oprind abandonarile acestora pe strazi, in timp ce cu brazii artificiali ar trebui sa fim atenti atunci cand ii alegem, fiind recomandat sa ramana alaturi de noi un timp cat mai indelungat.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply