Siguranta angajatilor este prioritara la orice loc de munca. Majoritatea accidentelor de munca sunt cauzate de absenta echipamentelor de munca, sau de utilizarea articolelor nepotrivite cu specificul activitatii.
Salopetele sau costumele de lucru au eficienta dovedita in reducerea numarului de accidente la locul de munca.
Se intampla ca articolele vestimentare pentru lucru sa fie incomode, din cauza materialului sintetic, inflexibil si care face pielea sa transpire. Totusi, exista alternative mult mai sanatoase care protejeaza, ofera confort, lejeritate, flexibilitate si numeroase alte beneficii precum:
- Siguranta la nivel optim in diverse conditii de munca
- Confort termic
- Materiale adecvate conditiilor de umiditate excesiva si frig
- Asigura vizibilitatea prin culori aprinse sau detalii reflectorizante
- Modelele sunt practice. Unele sunt dotate cu buzunare pentru a tine la indemana consumabile sau ustensile de lucru
Ce implica un echipament de munca corespunzator?
Articolele vestimentare pentru munca trebuie sa respecte natura activitatii desfasurate. Doar asa muncitorul beneficiaza de protectia completa impotriva factorilor de risc. De exemplu, uniforma de lucru din tercot de la DispoTrading.ro este recomandata pentru industria alimentara, medicala si de curatenie.
Gulerele fara inchidere garanteaza mai multa lejeritate in timpul efortului, iar lipsa capselor sau a nasturilor ajuta la evitarea riscului ca aceste detalii sa se desprinda si sa ajunga in alimente.
Tercotul este ideal atat pentru conditii de frig, cat si pentru caldura. Acest tip de material rezista cu succes spălării frecvente si utilizarii zilnice. Aspectul ramane ca nou, iar calitatile materialului si culorile raman intacte. Costumele de munca sunt prevazute cu snururi de fixare și ajustare, precum si cu elastice la incheieturi pentru folosirea confortabila a mainilor.
Alte aspecte esentiale pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand cauti vestimentatia de protectie se refera la calitatea materialului si la dimensiuni. Acestea trebuie sa corespunda nevoilor oricarui angajat si sa respecte constitutia corporala a fiecaruia. Materialul de protectie trebuie sa fie durabil, usor de curatat si hipoalergenic.
Evident, incaltamintea merita aceeasi atentie ca si restul tinutei de protectie. Daca mediul in care se lucreaza implica obiecte ascutite, taioase sau exista riscul caderii sau desprinderii obiectelor de la inaltime, o pereche de bocanci de protectie se vor dovedi extrem de utili pentru evitarea accidentelor cu urmari serioase.
Importanta pastrarii corecte a echipamentului de lucru
Salopeta sau costumul de munca merita intretinute conform specificatiilor producatorului. De asemenea, sugeram respectarea unei serii de reguli de intretinere.
Cele mai importante sunt: curatarea hainelor in mod regulat cu produse speciale pentru tipul de material, evitarea detergentilor care afecteaza tesaturile si depozitarea articolelor in medii uscate, ferite de umezeala si expunere la soare.
Echipamentele de protectie sunt vitale pentru persoanele care lucreaza in conditii grele de munca sau cu factor ridicat de risc.
Acestea protejeaza hainele si pielea de contactul cu substante chimice, mentin confortul termic la nivel optim, scad riscurile accidentelor de munca si tin la distanta impuritatile care ar putea ajunge de pe piele sau de pe hainele obisnuite direct in alimente, suprafete igienizate, ustensile medicale, sau multe altele.