Ce trebuie sa stim despre cozonacul de Craciun?

0 Shares
0
0
0

Ce trebuie sa stim despre cozonacul de Craciun?Va mai amintiti de perioada copilariei, atunci cand va petreceati vacantele la bunici la tara? In cazul in care va mai amintiti acea frumoasa perioada a vietii, probabil va amintiti cum bunicile voastre faceau in fiecare an de sarbatori, cozonaci.

Cozonacii de Craciun erau cei mai asteptati. Anii au trecut, cozonacii au ramas, si cu siguranta ii aveti si acum pe masa de Craciun (si de celelalte sarbatori crestine), pentru ca dupa cum spune si traditia, de sarbatori romanii au pe masa cozonac.

Ei bine, pentru ca unii au crescut cu acest obicei, si pentru ca au avut mereu in casa cozonac de sarbatori, cred cu tarie in faptul ca, cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca, sau un desert traditional romanesc. Dar, oare sa fie acest lucru adevarat? Oare sa fie cozonacul un desert sau o prajitura traditionala a romanilor?

Bulgarii de exemplu au si ei versiunea lor de cozonac, pe care acestia l-au numig “kozunak”, iar ei sustin ca ar fi de fapt desertul lor traditional. Italienii au de-asemenea “panettone” un fel de cozonac renumit in peninsula, dar care mai este intalnit si in alte tari.

Deci, cozonacul exista si in alte tari, nu doar in Romania, dar in aceste conditii, oare cand a fost facut primul cozonac? Cu siguranta doriti sa aflati, deci ramaneti alaturi de noi pana la final.

Asadar, arheologii sustin faptul ca au gasit mai multe dovezi care ne arata faptul ca inca din antichitate se faceau cozonaci. Acestia au descoperit cuptoare de copt si desene care indica foarte clar faptul ca, in Egiptul Antic deja se facea paine dospita.

Egiptenii din acele timpuri stravechi, indulceau painea cu miere, si cu siguranta nu erau straini de cozonaci, dupa cum sustin arheologii.

Apoi, de la egipteni au preluat si grecii cozonacul, si interesul pentru bucatarie. Acestia au preluat totodata si aluaturile dospite si drojdia de bere. In ceea ce-i priveste pe greci, acestia cu certitudine mancau cozonac. Grecii faceau cozonacul cu nuca, stafide si miere, iar denumirea acestuia era “plakous”.

Grecii au preluat asadar aceste obiceiuri de la egipteni, iar mai apoi, romanii le-au imprumutat de la greci. Romanii insa au modificat reteta cunoscuta a cozonacului din acele timpuri, astfel ca au adaugat diferite fructe uscate in cozonaci.

Initial, au facut doua sortimente de cozonaci, si anume “libum” care era un cozonac mic pe care il ofereau drept ofranda zeilor. Apoi, cel de-al doilea tip de cozonac al romanilor era “placenta”. Acesta era un cozonac cu alune, branza si stafide, si era servit impreuna cu vinul dulce.

In Epoca Medievala, in Europa brutarii faceau diferite tipuri de cozonaci, cu tot felul de fructe uscate, dat fiind faptul ca tineau mai mult.

Prima reteta de cozonac aparuta intr-o carte, dateaza din anul 1718, si a aparut in Marea Britanie. Britanicii respecta si acum reteta respectiva care spune despre cozonaci, ca trebuie sa aiba forme inguste si lungi.

Francezii au inclus in meniul lor si cel de-al treilea fel de mancare (desertul), in secolul al XIX-lea, iar cozonacul era servit ca desert.

De atunci si pana in prezent, cozonacul a fost adoptat de mai multe tari. In tara noastra de exemplu, fiecare regiune are cozonacul ei specific, insa cu toate acestea, gospodinele fac din ce in ce mai rar cozonaci, acum cand pot cumpara cozonaci cu unt de la Boromir Market, sau diferite alte sortimente delicioase.

In plus, pentru ca aleg cozonacii de la Boromir, gospodinele economisesc timp pe care il pot petrece facand diferite alte lucruri, si trebuie sa recunoastem ca, un cozonac cu unt de la Boromir este mai delicios decat un cozonac facut acasa.

0 Shares
You May Also Like