Ce sunt tulburarile ciclului menstrual?

Share Button

Ce sunt tulburarile ciclului menstrual?Prima perioada menstruala apare in timpul pubertatii, de obicei intre 10 si 15 ani. In timp, perioada devine apoi regulata, pe baza duratei si intensitatii sale. Dar pot exista nereguli care ar trebui clarificate medical in anumite circumstante.

Acestea includ, de exemplu, sangerari intermenstruale sau pete, perioade premature sau intarziate, sangerari semnificativ mai slabe sau mai grele decat de obicei, sau chiar perioade menstruale neregulate mai lungi sau absenta lor completa, iar in aceste conditii, femeile aflate in cauza trebuie sa mearga la un ginecolog Mures cat mai repede.

Un ginecolog Mures va depista care sunt cauzele tulburarilor de ciclu menstrual, si cu siguranta va gasi cea mai buna metoda de tratament astfel incat sa rezolve problema.

Cauze posibile

Tulburarile ciclului pot avea cauze foarte diferite. De exemplu, tulburari ale echilibrului hormonal sau modificari organice (de exemplu, ale ovarelor), boli ale altor organe, cum ar fi glanda tiroida sau rinichii sau diabetul zaharat.

Dar stresul psihologic (de exemplu, niveluri ridicate de stres) poate fi, de asemenea, cauze posibile ale unei astfel de probleme. Deoarece ciclul feminin este controlat de diferiti hormoni, o parte esentiala a cercetarii cauzei este analiza acestor hormoni.

Diferite tipuri de tulburari ale ciclului menstrual

In cele ce urmeaza descriem cele mai importante tulburari ale ciclului feminin:

  • absenta sangerarii.
  • sangerari prea frecvente sau sangerari prea rare.
  • sangerari aciclice sau persistente fara un model temporal recunoscut.
  • sangerare excesiva sau extrem de mica.
  • dureri menstruale severe si prezenta.
  • captuseala uterina in afara uterului.

Fara sangerari – amenoree

Absenta menstruatiei poate avea doua cauze naturale care nu reprezinta un motiv de ingrijorare: sarcina (sau alaptarea) sau menopauza. Toate celelalte cauze trebuie clarificate din punct de vedere medical.

De obicei amenoreea apare cand absenta aportului de sange este de timp de cel putin trei luni. Amenoreea post-pastila apare foarte rar: dupa oprirea administrarii pilulei contraceptive, pot exista trei sau mai multe luni fara menstruatie.

Durata modificata – polimenoree

Sub polimenoree inseamna o sangerare menstruala prea frecventa. „Prea des” inseamna o durata a ciclului mai mica de 21 de zile. Intreruperea poate aparea in ambele faze ale ciclului. In perioada de dupa prima menstruatie (menarha) si in perioada menopauzei (climacterica), polmenoreea apare destul de frecvent, deoarece in acest moment intregul sistem hormonal feminin se schimba.

O alta cauza este stresul fizic si psihologic puternic si prelungit, adica stresul fizic sau emotional ridicat. Apare de exemplu la sportivii competitivi sau daca exista probleme psihologice severe.

O deficienta in organism poate fi de asemenea un factor declansator, de exemplu in cazul malnutritiei (anorexie) sau a bolilor cronice severe care sunt asociate cu pierderea severa in greutate.

Durata modificata – oligomenoree

Oligomenoreea este atunci cand menstruatia este prea rara. „Prea rar” se refera la un interval intre sangerari de peste 35 de zile. Oligomenoreea apare in menarha sau inainte de menopauza din cauza schimbarilor hormonale destul de frecvent. Modificarea in timp este aici intr-o faza foliculara prelungita.

Ca si in cazul amenoreei si polimenoreei, cauzele modificarii duratei ciclului pot fi extrem de diverse! Clarificarea cauzelor necesita un nivel ridicat de cunostinte de specialitate.

Fara un model regulat – meno- si metroragie

Se vorbeste despre menoragie daca timpul de sangerare continua dincolo de nivelul normal, de metroragie, daca pur si simplu nu exista un model sistematic al ciclului. Aceasta tulburare a ciclului poate aparea desigur, si in perioada modificarilor hormonale (adica menarhe timpurie sau inceputul menopauzei). In cazul menoragiei patologice sau al metroragiei, pot fi cauza fie boli organice (de exemplu, proliferarea celulara in uter), fie tulburari hormonale.

Sangerari excesive – hipermenoree

Hipermenoree este atunci cand perioada menstruala este amplificata de la o pierdere de sange de 150 de mililitri. Aceasta corespunde consumului a cinci servetele sanitare sau schimbarea unui tampon la fiecare doua ore.

Cheagurile de sange sunt de asemenea, frecvente. In majoritatea cazurilor bolii exista o cauza organica, cum ar fi inflamatia uterului sau a trompelor uterine, sau un miom al uterului sau un DIU utilizat pentru a preveni sarcina. Bolile hepatice sau renale, hipertensiunea arteriala sau tulburarile de coagulare a sangelui, precum si stresul psihologic sever pot avea, de asemenea, un efect cauzal.

Sangerari extrem de usoare – hipomenoree

Aceasta forma a tulburarii apare adesea la femei la inceputul menopauzei si apoi nu necesita tratament. Terapia cu medicamente supraponderale sau subponderale sau anterioare severe cu progestative poate fi, de asemenea, cauza. Daca in hipomenoree apare o ovulatie, tratamentul nu este adesea necesar.

Dismenoree primara si secundara

Ambele difera semnificativ prin faptul ca (a) dezmenoreea primara incepe de obicei cu menarhe si se termina doar cu menopauza. Apare mai frecvent in primii cativa ani ai ciclului, in special la femeile tinere si deosebit de slabe.

Principalul simptom este durerea abdominala asemanatoare crampelor. Daca apar dureri menstruale, este esential sa se clarifice daca au cauze organice sau cauzate de boli (dismenoree secundara)! De exemplu, pot fi cauzate de endometrioza.

Simptomele endometriozei sunt aceleasi cu cele ale dismenoreei. Aici, insa, cauza este complet diferita: mucoasa uterului se gaseste in afara uterului (mucoasa uterina ectopica). Acest tesut se gaseste de obicei in abdomenul inferior (pelvisul mic), adesea in zona ovarelor sau a muschilor uterini. Uneori este si in peretele vaginal sau in intestin. Cauzele exacte nu sunt inca cunoscute.




Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply