Ce rol au ciorapii de compresie?

Share Button

Ce rol au ciorapii de compresie?Ciorapii sau sosetele de compresie de la Meia pot fi gasite pe picioarele unei parti largi a populatiei, de la piloti, insotitori de zbor, alergatori si asistente medicale la femei insarcinate, persoane care se recupereaza de la interventii chirurgicale si oameni care altfel risca sa formeze cheaguri de sange in picioare.

La fel de variate ca si oamenii care le poarta sunt materialele si preturile ciorapilor, cu o pereche care vinde oriunde de la cativa lei la cateva sute de lei. In afara utilizarilor medicale, poate beneficia persoana obisnuita de ciorapi de compresie? Exista riscuri de a le purta? Ce inseamna clasificarea presiunii pe pachete? In acest articol veti afla mai multe detalii despre acesti ciorapi.

Cine ar trebui sa poarte ciorapi de compresie?

Este clar faptul ca beneficiile cele mai mari ale acestor ciorapi sunt pentru persoanele cu anumite probleme la nivelul piciorului sau cu risc de formare a cheagurilor de sange la nivelul picioarelor, cunoscut sub numele de tromboza venoasa profunda (DVT).

Multi factori pot creste riscul formarii acestor cheaguri, inclusiv repausul prelungit al patului (cum ar fi dupa interventie chirurgicala), sedinta pentru perioade lungi (cum ar fi pe un avion), utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiei de substitutie hormonala, sarcina, boala intestinului inflamator si anumite tulburari de coagulare genetica.

Ciorapii de compresie sunt, de asemenea, utilizati uneori la persoanele care au o TVP acuta, pentru a preveni un grup de simptome cunoscute sub denumirea de sindrom post-trombotic care include dureri de picioare si umflaturi.

Cum functioneaza?

Sangele din vene trebuie sa actioneze impotriva gravitatiei pentru a curge inapoi in inima. Tot ceea ce impiedica acest flux – cum ar fi problemele de circulatie, lipsa miscarii (mai ales dupa o leziune sau o interventie chirurgicala) sau slabirea peretilor venelor picioarelor (denumita insuficienta venoasa) picioarele sau picioarele inferioare, ceea ce duce la umflarea piciorului, durerea si oboseala piciorului; ar putea, de asemenea, sa va predispuna la cheag venos.

Prin stoarcerea tesuturilor picioarelor si peretilor venelor, ciorapii de compresie pot ajuta sangele din vene sa se intoarca in inima. Ei pot, de asemenea, imbunatati fluxul de lichid (numit limfa) care curge celulele din picioare.

Imbunatatirea fluxului limfatic poate ajuta la reducerea umflarea tesuturilor. Ciorapii pot imbunatati confortul la unii purtatori sanatosi, chiar daca nu au un beneficiu pentru sanatate. De exemplu, imbunatatirea fluxului de sange si a limfei poate face ca picioarele sa se simta mai putin obosite la unii oameni.

Desi alergatorii si alti sportivi poarta uneori ciorapi de compresie pentru a imbunatati performantele atletice sau pentru a preveni ranirea, exista putine dovezi ca acestea ajuta in acest fel.

Unde sunt vandute ciorapii de compresie?

Puteti cumpara ciorapi de compresie online de la Meia, din farmacii si la magazinele de aprovizionare medicala. Preturile variaza foarte mult, in functie de numerosi factori, inclusiv daca este vorba de o marca de nume, de calitatea materialului (cum ar fi neteda si moale, respirabilitatea si capacitatea de a indeparta umezeala), fie ca este vorba de o potrivire personalizata, opaca sau pura, daca ciorapul este facut cu latex sau latex-free.

Pretul unui asemenea ciorap este influentat desigur si de lungimea, puterea de compresie, si in ce scop este folosit acesta. Daca aveti o afectiune medicala si furnizorul dvs. de ingrijire medicala a recomandat ciorapi de compresie, intrebati ce tip ar trebui sa cautati.

Cat timp trebuie sa fie purtati ciorapii?

Nu exista niciun raspuns pentru asta. Depinde de motivele purtarii lor in primul rand. Daca se intampla din cauza problemelor legate de vene, ciorapii pot fi purtati toata ziua si scosi atunci cand va puneti la somn sau cand va relaxati acasa cu picioarele in sus. Daca ii purtati postoperator, de obicei se recomanda ca acestia sa fie purtati daca faceti repaus pentru o perioada lunga de timp.
Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply