Ce este o ecografie abdominala?

Share Button

Ce este o ecografie abdominala?Vi s-a intamplat vreodata sa simtiti dureri abdominale, sau dureri in zona fierii sau a splinei, si sa mergeti la medic, iar acesta sa va spuna ca totul va trece rapid, datorita unui tratament? S-a intamplat ca durerile sa revina, iar dvs. sa doriti sa aflati daca nu cumva problema este mai complicata?

In aceste conditii, cu siguranta o eco abdominala Cluj 2020 v-ar fi de mare folos, iar in randurile care urmeaza veti afla mai multe detalii legate despre acest subiect.

Ecografiile abdominale folosesc unde sonore pentru a crea imagini cu structuri si fluxul de sange in abdomen. Aceste imagini cu ultrasunete reprezinta un mod util de examinare a organelor, tesuturilor, vaselor de sange si a altor structuri din abdomen.

Imagistica cu ultrasunete presupune trimiterea de unde sonore de inalta frecventa in corp. Acestea reflecta organele si alte structuri din interiorul corpului. Un receptor alege apoi aceste semnale de raspuns. Este posibila crearea de imagini prin analizarea datelor pe care le creeaza aceste semnale.

Abdomenul contine mai multe parti importante ale corpului care au adesea nevoie de monitorizare. Imagistica cu ultrasunete este importanta pentru a ajuta medicii sa identifice problemele din abdomen, cum ar fi apendicita sau pietre la rinichi.

Scop

Exista mai multe organe majore in abdomen. Folosind o ecografie abdominala, se vor obtine imagini cu aceste organe. Acest lucru poate ajuta la identificarea problemelor abdominale care pot cauza simptome.

Organele majore din abdomen sunt urmatoarele: apendice, intestinele (gros si subtire), stomac, vezica biliara, pancreas, ficat, vezica urinara, splina. De precizat este faptul ca utilizarea ultrasunetelor este de folos si pentru a vizualiza alte structuri importante din abdomen, precum tesuturi, vase de sange si cresteri anormale.

De exemplu, un medic poate dori sa inspecteze aorta abdominala, care transporta sange intre inima si organele abdominale. In unele cazuri, poate fi necesara utilizarea unei ecografii Doppler. Acest tip de ecografie poate detecta modificari ale fluxului de sange prin abdomen.

Deoarece abdomenul contine multe parti importante ale corpului, pot aparea mai multe probleme acolo. Astfel de probleme pot varia de la inflamatie la raspunsuri hormonale anormale si pot indica uneori prezenta unei alte afectiuni.

Un medic poate utiliza o ecografie pentru a diagnostica afectiuni precum: durere abdominala, boala de ficat, pietre la rinichi, afectiuni inflamatorii precum apendicita sau pancreatita, cresteri abdominale precum tumorile, cancer, harnie, stenoza pilorica, anevrism aortic abdominal, calculi biliari.

Procedura

O scanare cu ultrasunete va necesita de obicei putina pregatire. Detaliile exacte vor varia in functie de natura problemei si de medic. Un medic poate sfatui pacientul sa manance sau sa bea lichide pana la cateva ore inainte de scanare.

Pentru a efectua o ecografie abdominala, o persoana este intinsa pe spate pe o masa de examinare. Procedura implica utilizarea unui transductor, adica un dispozitiv asemanator unei baghete care trimite unde sonore de inalta frecventa in corp si ridica semnalul de raspuns.

Inainte de a incepe, medicul va aplica un gel pe pielea din zona abdominala. Acest lucru ajuta undele sonore sa treaca prin abdomen mai eficient eliminand buzunarele mici de aer care pot interfera. Gelul este pe baza de apa si usor de curatat dupa procedura.

Medicul va aseza apoi transductorul pe abdomen si il va misca in jurul zonei abdominale pentru a crea o imagine mai buna a abdomenului. Transductorul poate fi apasat usor pe abdomen, dar in nici un caz procedura nu trebuie sa se simta inconfortabila.

Unele tipuri de ultrasunete pot crea sunete in timpul procedurii. De exemplu, o ecografie Doppler va emite sunete de clic ca raspuns la orice schimbare a fluxului de sange.

Acest proces va continua pana in momentul in care imaginea cu ultrasunete contine o cantitate suficienta de detalii pentru scopul propus. Este posibil sa se afiseze imediat imaginea cu ultrasunete si sa se faca fotografii pentru examinarea viitoare.

Dupa terminarea ecografiei, medicul va curata orice urma de gel ramas pe pielea abdominala. Procedura trebuie sa dureze 30–45 de minute pentru a fi finalizata.

Medicul va trimite de obicei imaginile cu ultrasunete la un radiolog pentru analiza. Radiologii sunt specialisti care pot analiza imagini din radiografii si teste cu ultrasunete. Ei vor trimite rezultatele analizei medicului, care le vor putea folosi pentru a face un diagnostic.

Riscuri

Imagistica cu ultrasunete are „un record de siguranta excelent”. Este foarte putin probabil ca procedura sa provoace efecte negative sau complicatii. Imagistica cu ultrasunete este mult mai sigura decat alte tipuri de proceduri de imagistica medicala, cum ar fi tomografiile sau radiografiile.

Acest lucru se datoreaza faptului ca scanarile CT si razele X folosesc radiatii ionizante. In unele cazuri, acest lucru poate avea un efect advers asupra organismului si poate provoca reactii. Cu toate acestea, ultrasunetele nu utilizeaza nicio radiatie si nu prezinta aceste riscuri.

Ultrasunetele pot avea unele efecte minore asupra organismului, cum ar fi cresterea temperaturii tesuturilor inconjuratoare.
Webmaster, pasionat de internet si computere. Scriu pe tutit.ro totul despre it, computere, tehnologie, retele. Zilnic postez tutoriale, informatii si pareri personale legate de internetul si tehnologia din zilele noastre.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply