Beton vs. Piatra: Care material este mai rentabil?

Share Button

Când vine vorba de întrebuințările betonului și al pietrei, putem întocmi o listă interminabilă. De la crearea unei pasarele, construirea unui foișor sau a unui zid de sprijin, ridicarea unui pod, a unui bloc, sau a unui pasaj subteran  există multe cazuri în care betonul și piatra sunt utile.

Dacă te întrebi care dintre aceste două materiale populare este cel mai potrivit pentru următorul tău proiect, îți pui o întrebare pertinentă. Este întotdeauna înțelept să iei în considerare toate opțiunile înainte de a lua decizia finală. La urma urmei, diferite proiecte arată mai bine și durează mai mult cu materiale diferite.

În acest articol vom face o scurtă analiză a celor două materiale, astfel încât să poți trage o concluzie cu privire la ceea ce ai cu adevărat nevoie pentru viitoarea ta construcție. De asemenea dacă te interesează și alte materiale de construcții și îți dorești păreri avizate ale experților, intră pe proactiv.ro și vei primi toate informațiile necesare cu privirea la alegerile pe care le ai de făcut.

1.Piatra

Piatra nu este obținută într-o fabrică, ci este derivată din multe materiale naturale care necesită mii de ani pentru a se forma pe pământ. Datorită acestui fapt, aceasta are un aspect natural și unic, greu de ignorat.

Există trei motive principale care îți explică de ce piatra costă mai mult. În primul rând, există o cantitate limitată de piatră. În al doilea rând, este nevoie de mii de ani pentru ca piatra să se dezvolte pe pământ. Și în al treilea rând, trebuie săpat în cariere de piatră pentru a fi obținută, lucru care necesită bani atât pentru utilaje, cât și pentru transport și munca omului. Piatra va costa mai mult decât betonul din start, dar poate necesita mai puțină întreținere în timp, mai ales dacă optezi pentru una dintre cele mai puternice variante, cum ar fi piatra de granit.

Avantaje

  • Frumoasă, unică
  • Element de design care nu se va demoda niciodată
  • Rezistentă și durabilă

Dezavantaje

  • Mai scumpă
  • Proces de obținere laborios
  • Nu este la fel de eficientă pentru zidurile de sprijin mai înalte

2.Betonul

Betonul nu este produs de mama natură, ci este constituit dintr-un amestec de materii prime, creat într-o fabrică. Betonul este format dintr-un amestec de agregat, ciment, pigmenți și apă. Aceste materiale costă mult mai puțin pentru a fi produse decât obținerea pietrei, de aceea betonul este o soluție mai economică.

Betonul este de obicei mai ieftin de cumpărat și instalat în comparație cu piatra, dar în timp poate necesita bani pentru reparații. Betonul este mult mai predispus la fisurare decât piatra, dar acest lucru se întâmplă după mulți ani. Chiar dacă betonul costă mai puțin la achiziție, ar putea deveni mai scump în timp din cauza lucrărilor de întreținere care vor fi necesare. Cu toate acestea, cu o îngrijire  adecvată, betonul poate dura foarte mult timp.

Avantaje

  • Mai accesibil
  • Mai puțină muncă
  • multitudine de opțiuni pentru culoare, formă și stil

Dezavantaje

  • Se poate fisura în timp
  • Nu are un design unic și natural precum piatra

În concluzie, ce alegem ? Piatra sau betonul?

Comparând cele două elemente, este dificil de spus care este opțiunea mai accesibilă. Pentru început te va costa mai puțini bani betonul decât piatra, dar asta nu înseamnă că nu există alte costuri de luat în considerare. Betonul este foarte predispus la fisuri și tinde să necesite mai multă îngrijire.

Piatra va costa mai mult la început, dar va oferi un aspect remarcabil pe care nu îl vei găsi în altă parte. Dacă optezi pentru cele mai durabile (și mai scumpe) tipuri de piatră, probabil că proiectul tău va arăta grozav și va rămâne așa multă vreme.

Decizia finală rămâne la latitudinea ta!



Advertisement

No comments.

Leave a Reply