Totul despre electroterapie şi ameliorarea durerii

0 Shares
0
0
0

Dacă o persoană se confruntă cu un control insuficient al durerii și al altor simptome, electroterapia – un tratament care direcționează pulsurile electrice ușoare către zona cu probleme – poate fi o opțiune.

Electroterapia include o serie de tratamente care utilizează electricitate pentru a reduce durerea, a îmbunătăți circulația, a repara țesuturile, a întări mușchii și a promova creșterea oaselor, ceea ce duce la îmbunătățirea funcționării fizice.

Unitățile de electroterapie constau de obicei dintr-un dispozitiv alimentat de baterii conectat prin fire la electrozi adezivi care sunt plasați pe piele. Tampoanele de electrozi sunt lipicioase, astfel încât vor adera la piele. Odată ce electrozii sunt atașați și unitatea este pornită, un curent electric ușor este trimis către piele prin intermediul electrodului.

O serie de dispozitive de electroterapie mai noi au eliminat firele, combinând electrozii și energia bateriei într-o singură unitate care poate fi purtată discret pe spate, braț, picior sau oriunde în timpul muncii sau a altor activități zilnice. Un controler portabil este utilizat pentru a regla nivelul de stimulare.

Când se recomandă electroterapia

Electroterapia este de obicei utilizată împreună cu alte tratamente, mai degrabă decât singură. Pentru persoanele care urmează terapie fizică, electroterapia poate atenua durerea suficient pentru ca individul să participe mai activ la exerciții direcționate. Electroterapia este printre opțiunile de ameliorare a durerii care câștigă atenție, deoarece riscurile potențiale și efectele secundare ale medicamentelor opioide (narcotice) au devenit mai evidente.

Eforturile de a folosi curentul electric pentru a ajuta la vindecare datează din cele mai vechi timpuri. Era modernă a electroterapiei în Statele Unite a început cu tratamentul pentru anxietate și depresie, iar numărul de utilizări potențiale a crescut de atunci. Electroterapia a fost folosită pentru a aborda durerea cronică și oboseala cronică în general, precum și:

  • Dureri ale nervilor diabetici
  • Fibromialgie
  • Migrene
  • Vindecarea rănilor
  • Stimularea creșterii osoase

Electroterapia poate lua multe forme, dar cel mai comun tip este stimularea nervoasă electrică transcutanată sau TENS.

Cum funcționează electroterapia pentru a calma durerea?

În timp ce conceptul de utilizare a electricității pe corp poate suna dureros, mulți oameni consideră senzația ca fiind relaxantă. Cu TENS, de exemplu, individul experimentează o senzație de furnicături, vibrații sau bâzâit.

Mecanismul exact al efectului benefic al stimulării electrice rămâne controversat. Stimularea electrică poate bloca direct transmiterea semnalelor de durere de-a lungul nervilor. În plus, s-a demonstrat că stimularea electrică promovează eliberarea de endorfine, analgezicele naturale produse de organism.

Efecte secundare ale electroterapiei

Cel mai frecvent efect secundar al electroterapiei este iritația sau erupția cutanată, cauzată de adezivii din electrozi sau de banda care ține electrozii în poziție. Folosirea excesivă a electroterapiei poate provoca o senzație de arsură la nivelul pielii. Instrucțiunile privind durata terapiei trebuie urmate îndeaproape pentru a evita o problemă.

Stimularea electrică nu trebuie aplicată peste afecțiuni maligne sau zone cu piele ruptă sau o infecție. Vânătăile, sângerările sau infecțiile sunt posibile efecte secundare în cazul tipurilor de electroterapie care pătrund în piele.

Plasarea tampoanelor peste inimă sau peste cablurile stimulatorului cardiac poate provoca aritmie cardiacă, iar plasarea lor peste abdomenul unei femei însărcinate poate provoca leziuni fetale. De fapt, persoanelor cu stimulatoare cardiace și femeilor însărcinate li se recomandă, în general, să evite cu totul electroterapia.

0 Shares
You May Also Like
Cât de des pot face o ecografie?

SanatateCât de des pot face o ecografie?

Ecografia este una dintre cele mai utilizate metode de diagnostic în medicina modernă datorită accesibilității, non-invazivității și a…
Despre aloe vera

DiverseDespre aloe vera

Astazi, sunt cunoscute peste 300 de tipuri de aloe vera, dar doar trei tipuri sunt considerate a avea…