In tara noastra au fost descoperite mai multe morminte romane si noi vom discuta astazi despre cele de pe Dealul Furcilor. Pentru repatriere decedati international va recomandam Funerarenicolas. Revenind la articolul nostru, mentionam ca aceste sapaturi au avut loc in anul 2008 si ca mormintele au fost descoperite intamplator.
Consideram ca este necesar sa cunoastem cat mai mult din istoria noastra si din ceea ce se afla pe teritoriul tarii noastre de aceea va vom prezenta aceste morminte in cateva randuri si speram sa va atragem curiozitatea pentru a cerceta pe cont propriu cat mai mult.
Este sigur faptul ca numarul de morminte de incineratie care au fost descoperite in aceasta zona, mai exact patru, este clar mult mai mic comparativ cu al celor de inhumatie, care sunt in total 21.
In cazul unui singur mormant dintre toate acestea, M 5, se pare carderea este posibil sa se fi produs accidental, pentru ca groapa are dimensiuni foarte mici si nu prezinta urme de incinerare. Toate resturile de oase calcinate sunt identificate in mod grupat, lucru care s-ar putea datora modului in care a fost facuta plasarea lor intr-un saculet din material textil inainte sa fie acoperite cu pamant.
Mormintele M2 si M13 au absolut toate elementele ce apartin unor arderi ale cadavrului pe loc, chiar deasupra gropii. Aceste morminte sunt gropi care prezinta si urme de ardere intensa, iar in aceste gropi cenusa si toate oasele care au fost bine arse erau acoperite apoi cu pamant.
Al patrulea mormant este unul de incineratie, M 4, si pare a fi de asemenea, rezultatul unei arderi pe loc, avand ca singura deosebire faptul ca sunt si fragmente de oase care lipsesc. Acest lucru poate sa aiba mai multe explicatii plauzibile. E posibil ca in realitate sa nu fie vorba despre un mormant, ci sa fi fost doar de o ardere care sa fi avut orice alta natura, ori de un depozit de materiale arse.
Nu se poate exclude de aici nici varianta ca acest mormant sa fi fost al unui individ cu o varsta foarte frageda, si ale carui oase ar fi putut fi complet distruse prin ardere pe rug sau apoi de catre toti compusii chimici existenti in sol .
La o privire ceva mai atenta in ceea ce priveste mormintelor de inhumatie, putem vedea de asemenea o si o imagine extrem de complexa si complet neuniforma, pentru ca ele variazain aproximativ toate aspectele. In legatura cu orientarea lor, nu este vizibila ca fiind constata o regularitate. Prin urmare desi cele mai multe dintre ele sunt orientate aproximativ E V, printre ele sunt suficient de multe care sunt orientate cu aproximatie pe directiile NS ori unele dintre ele chiar pe alte directii.
Modul in care erau executate mormintele variaza si el foarte mult. Doua din aceste morminte sunt facute din sarcofage confectionate calcar, unul fiind de adult si altul de copil, analizand dupa dimensiunile pe care le au. Aandoua sarcofagele au urme de var in zona de jos, o practica foarte des intalnita si in provinciile din nord ale Imperiului Roman.